Kriza rešena ili odložena?

Beograd, zgrada Vlade Srbije

Nakon što je je sastanak premijera Vojislava Koštunice, predsednika Srbije Borisa Tadića i Predsednika Parlamenta Olivera Dulića završio bez pominjanja evropskih integracija, što je bio ključni kamen spoticanja u odnosima u koaliciji, otvara se pitanje da li je kriza okončana ili samo privremeno odložena.
Dogovor koji je postignut između premijera Vojislava Koštunice i predsednika Srbije Borisa Tadića otklonio je ključni kamen spoticanja između dve najjače stranke vladajuće koalicije DS i DSS, a to je odnos prema evropskim integracijama, kaže u izjavi za naš program šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija:
"Činjenica da se ne pominju evropske integracije je za mene znak da je Vlada ostala pri svom programu koji je podnela Skupštini prilikom izbora Vlade."
I dok Kolundžija veruje da za Vladu Srbije evrointegracije ostaju jedan od ključnih proklamovanih ciljeva, u narodnjačkoj koaliciji DSS i NS smatraju da je u ovom trenutku pitanje odnosa prema evrointegracijama u drugom planu. Sudeći po rečima zamenika šefa poslaničke grupe DSS – NS Miroslava Markićevića, činjenica da u narednim mesecima ne očekuje otvaranje pitanja evrointegracija biće stabilizujući faktor za vladajuću koaliciju. Na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi DS ponovo na dnevni red stavila pitanje evropskih integracija Markićević ovako odgovara:
"Isto kao i sada, a to znači da nijedan častan čovek, nijedan ozbiljan državnik ne treba da potpisuje ništa sa onima koji mu uzimaju imovinu i zemlju. Najvažnije da su svi glavni politički činioci, oni koji predstavljaju najvažnije državne institucije, Skupština, Vlada i šef države, postigli jedno jedinstvo kada je u pitanju KiM – trenutno tema broj jedan za državu Srbiju i ceo naš narod nisu evropske integracije nego Kosova i Metohije i to kako će se naša država i svi državni organi ponašati u narednom periodu. Dakle, u odbrani Kosova i Metohije."
Još jedna od stranaka vladajuće koalicije G17 Plus saopštila je da je za Srbiju u ovom trenutku najvažnija stabilnost i "adekvatan
odgovor na izazove" u vezi sa Kosovom, ali da se ne sme zaboraviti "da evropska budućnost Srbije nema alternativu". Zbog toga treba učiniti sve da se u što kraćem roku potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, navodi se u saopštenju ove stranke. Kriza u vladajućoj koaliciji u Srbiji nije otklonjena i zbog ideoloških razlika partija članica, problem mora biti rešen održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora, ocenjuje je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić:
"Otklonjen je onaj manifestacioni deo krize koji je smetao da zajednički branimo KiM, a oni se ideološki apsolutno razlikuju i mislim da će to dovesti do raspada Vlade, s tim da nije, moralno i državnički, u redu što je to kulminiralo sada. Zašto nije kulminiralo dva meseca pred izbore?!"
Dogovor premijera i predsednika Srbije, diskredituje Borisa Tadića jer se nijednom rečju u ovom sporazumu ne pominju građani koji su se na nedavno održanim predsedničkim izborima nedvosmisleno izjasnili za evropsku perspektivu Srbije, smatra funkcioner LDP-a Nikola Samardžić:
"Očigledno je da je Boris Tadić pristao na sve zahteve i ucene Vojislava Koštunice. Ovo saopštenje je sramno i istovremeno otkriva da su i Tadić i Koštunica zastupnici identične politike koja gura Srbiju u potpunu izolaciju."
I upravo činjenica da se evropske integracije ne pominju nakon sastanka trojice predsednika, za političkog analitičara Vladimira Goatija je znak da nikakav dogovor nije postignut i da je novo otvaranje sukoba unutra koalicije samo pitanje vremena:
"Mislim da će se to u skorijem vremenu pojaviti u nekom obliku, opet kao neka raskrsnica između Evrope i onoga što je put ka dubokoj Aziji. Verujem da je reč o odlaganju krize i treba čekati na rasplet krize, koji, pretpostavljam, može doći samo vanrednim izborima. Ti izbori će prikazati taj novi reljef Srbije, koji su pokazali i prvi i drugi krug predsedničkih izbora."