Nezaboravna bajka od snijega i leda

Sanda Dubravčić na otvaranju Olimpijskih igara u Sarajevu, 8. februara 1984.

Obilježavanje godišnjice Zimskih olimpijskih igara počelo je 8. februara, simboličnim paljenjem olimpijskog plamena na stadionu Koševo.
Prije 24.godine, olimpijsku baklju upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a sada je čast pripasla 17-godišnjoj Naidi Akšamija, također klizačici. Plamen će gorjeti do 21. februara, kada je ugašen i na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara '84.
Kako je Sarajevo tada izgledalo, sjeća se sportski novinar, Nikola Bilić:
«Mi smo napravili tada pravu bajku od snijega i leda. Došli su sportisti iz cijelog svijeta. Znate da je bio bojkot Olimpijade Istok - Zapad. Međutim, nama su svi došli, sportisti iz cijelog svijeta. Bila je to najbrojnija zimska olimpijada. To su bili u Sarajevu dani za nezaborav. Sarajevo je izgledalo fantastično.»
Povodom obilježavanja 24. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara, u Sarajevu će od 7. do 21. februara biti održan veliki broj sportskih i kulturnih manifestacija.
U olimpijskoj dvorani Zetra upriličena je revija “Champions on Ice” najboljih klizača današnjice kao i bivših svjetskih i olimpijskih pobjednika. Na planinama Igmanu i Bjelašnici održaće se prvenstvo grada Sarajeva u nordijskom skijanju, zatim FIS takmičenje u snowboardu, kao i prva gradska trka u sankanju. Govori gradonačelnica Sarajeva, Semiha Borovac:
«Ovako bogatim programom oživjećemo prije svega sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre, ali nam je zaista cilj da djecu koja to ne pamte upoznamo da se u njihovom gradu desio tako veliki historijski događaj i nadamo se da će svake godine ova manifestacija u olimpijskom duhu «brže, više, snažnije» rasti i tako skretati pažnju, ne samo domaće nego i strane javnosti, da ovaj grad, ova mladost u gradu, može da organizira veće sportske manifestacije, da su spremni da prihvate i organizuju i Zimske olimpijske igre.»
Olimpijske igre imale su važnu ulogu u kulturnom razvoju grada Sarajeva i taj olimpijski duh i danas se može osjetiti, kaže direktor Olimpijskog Muzeja, Edin Numankadić:
«To se danas može osjetiti na olimpijskim borilištima koja žive svoj život. To je zapravo bio najveći kapital – ulaganje u olimpijska borilišta i infrastrukturu grada, tako da danas mladi ljudi skijaju na Bjelašnici, Jahorini, odlaze na Igman. U tom smislu, to živi. Naravno, mnogi su olimpijski objekti oštećeni, ali vjerujem da će se u budućnosti to obnoviti. S druge strane, sarajevsku Olimpijadu i olimpijski duh mnogi pamte po kulturnim dešavanjima. Olimpijada sarajevske bila je, mnogi kažu, i Olimpijada kulture.»
Na pitanje zašto u BiH od ZOI '84 nije bilo ni jednog velikog sportskog događaja, Numankadić kaže:
«Ono što ja vidim, sigurno da nestabilna politička područja nisu atraktivna za ulaganja u smislu davanja kandidatura za velika takmičenja. Isto tako inertnost određenih društvenih struktura u tom smislu pogoduje tome.»
U Sarajevu je i veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta koje je okupio festival «Sarajevska zima», koji će, zajedno sa Zimskim olimpijskim igrama, ove godine obilježiti 24. rođendan. Pa neka im je sretno!