Zaoštravanje kampanje uoči drugog izbornog kruga

Predizborna kampanja u finišu srpskih predsedničkih izbora zaoštrava se, ali analitičari ocenjuju da, iako negativna, završnica predizborne trke, ipak, nije prljava.
I dok jedni očekuju da će uskoro početi da padaju niski udarci, drugi smatraju da se već trči poslednjih 100 metara i da će kampanja ostati u dosadašnjim tonovima.
U prvom krugu, kandidati su, osim retkih izuzetaka, izabrali da predstave sebe, ne dotičući se protivnika. Tek se pre par dana kampanja zahuktala i tada su birači čuli obojicu kandidata da se žustro osvrću na rivala. Demokrata Tadić skinuo je rukavice, pokazao žar emocije i poslao, čini se, direktnu, neupakovanu poruku biračima:
“Ne takmičim se ja sa Tomom Nikolićem, ja se takmičim na ovim izborima sa Vojislavom Šešeljem. Ovde se odlučuje o tome da li će Šešelj upravljati zemljom ili će zemljom upravljati evropska ideja – o tome se radi na ovim izborima.”
Demokratskom predsedničkom kandidatu odlučnim apelom glasačima da ne glasaju za njegovog rivala, uz delotvorno upozorenje da će u tom slučaju izgubiti dosta novca, sekundira i ministar u vladi Mlađan Dinkić:
“Ako glasate za Tadića te akcije vrede 1000 eura, a ako glasate za Nikolića ne vrede vam ništa. Zato, nemojte rizikovati.”
Ni protivnički tabor ne okleva. Visoki funkciioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ovako replicira Dinkiću i njegovima:
“Akcije će vredeti više od tih 1000 eura zato što Tomislav Nikolić, za razliku od Mlađana Dinkića i Božidara Đelića, nikada neće uzimati proviziju od prodaje javnih preduzeća, a svako javno preduzeće će imati neuporedivo povoljniju i višu cenu nego da ga prodaju Dinkić i Đelić.”
Tekući presdednički izbori u Srbiji daleko prevazilaze značaj svog naziva i sadržaja, s obzirom na to da su svojevrstan referendum o tome u kojem pravcu će se zemlja kretati – putem evro ili nekih drugih integracija. S obzirom na tu činjenicu, iznenađujuće je što predizborna kampanja, iako se zaoštrava, protiče u relativno pristojnoj atmosferi. Bez niskih udaraca, balkanskih klevetanja i vređanja, saglasni su posmatrači.Politički analitičar Vladimir Goati kaže da je ova kampanja, iako joj se u završnici ton zaoštrio, daleko od onoga viđenog 2004. godine:
“Mislim da je kampanja eskalirala do nekog stepena, ali da je još uvek ispod nivoa, da tako kažem, one kampanje iz 2004. godine. Kada kažemo negativna ili pozitivna kampanja, još uvek su, čini mi se, učesnici kampanje prevashodno usmereni ka objašnjavanju budućim glasačima onoga šta oni hoće, a uzgred i kritikuju protivnika ali bez cilja da dezavuišu oponenta – to bih rekao iz nepotpunog saznanja o izbornoj kampanji između dva kruga.”
Kampanja je u prvom krugu bila pozitivna jer je išla na to da ističe sopstvene prednosti, a ne dav govori o slabostima protivnika, ocenjuje i analitičar Zoran Stojiljković, ali dodaje da očekuje niske i prljave udarce u njenoj završnici:
“Sasvim je druga stvar sada, sa klimaksom odlučujućih nekoliko poslednjih dana drugog kruga izbora, kada se koriste sva dozvoljena sredstva, a ide se čak i do ivice dozvoljenog. Završni udarci se uvek zadaju poslednjih dan-dva, pred izbornu tišinu, kada druga strana ne može da reaguje. Za očekivati je da za ovih dan-dva negativna pređe u prljavu kampanju.”
Upitan kako komentariše ocenu funkcionera Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića da je Tadić vodio najprljaviju kampanju u istoriji Balkana, naš sagovornik kaže:
“Ta ocena naravno ne stoji. Ono što govore izborni štabovi o protivkandidatima i njihovim štabovima je nešto što ima konkretnu političku upotrebu i što podiže ulog i temperaturu u tom smislu.”
Vladimir Goati ne očekuje prljaviju predizbornu kampanju u finišu drugog kruga:
“Sada smo već u poslednjem krugu, poslednjih 100 metara, i ne verujem da će se nešto bitno promeniti.”