Vlada će funkcionirati tijesnom većinom

Ivo Sanader

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader započinje danas i službene pregovore o sastavljanju nove vlade. Analitičari ocjenjuju da bi nova vlada mogla biti formirana razmjerno brzo.
U središnjici HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma započeli su danas pregovori Ive Sanadera sa čelnicima “zeleno-žute koalicije”, predsjednikom Hrvatske seljačke stranke Josipom Friščićem i predsjednicom Hrvatske socijalno-liberalne stranke Đurđom Adlešić. Dio javnosti pita zašto se toliko čekalo sa davanjem mandata Sanaderu, ali ovih dvadesetak dana od izbora do davanja mandata nije bačeno vrijeme, tvrdi poltički analitičar i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac:
“S jedne strane, to je donekle pogodovalo SDP-u da pokuša sastaviti svoju većinu, ali s druge strane pogodovalo je na kraju i Ivi Sanaderu da pođe u pregovore i da nema cajtnot od 30 dana da mora te pregovore okončati.”
Hoće li pregovori uspjeti i hoće li HSS i HSLS, kao euroskeptične stranke, usporiti reforme nužne na hrvatskom putu prema Europskoj uniji? Nema mjesta zabrinutosti, kaže politički analitičar Davor Gjenero:
“Onog trenutka kada dvije euroskeptične stranke sklope koaliciju s HDZ-om, njihov manevarski prostor drastično će se smanjiti i budući mandatar zapravo će moći nastaviti voditi autonomnu politiku. Dakle, iduća vlada izdržat će do kraja svog mandata, njena većina bit će vrlo tijesna, njeni kapaciteti će biti skromni, ali - vlada će moći raditi!”
Da li zbog bolje efikasnosti ili zbog gladi koalicijskih partnera za foteljama, očekuje se da će broj vicepremijerskih mjesta narasti sa 2 na 4, a da će se uvesti i 3 nova ministarstva. Vanjski poslovi ponovno će biti podijeljeni na vanjske poslove i europske integracije, a glomazno ministarstvo koje je pokrivalo razvoj, more, turizam, promet i telekomunikacije biti će razbijeno na dva ili tri dijela. To je kozmetika kakvom se Sanader bavio i na početku prošlog mandata. Davor Gjenero:
“Neka ministarstva koja su postojala u aktualnoj Sanaderovoj vladi ionako su bila nelogično integrirana, jer je gospodinu Sanaderu na početku prošloga mandata bilo izrazito važno da napravi nekakvu kvazi-reformu koja ga ništa ne bi koštala i htio je pokazati razliku u odnosu na Račanov kabinet.“
Imamo mandatara, ali nemamo vladu, ponavlja šef SDP-a Zoran Milanović i najavljuje da će do zadnjeg trenutka nastojati formirati većinu lijevog centra. Međutim, većina analitičara ne odobrava takvo njegovo ponašanje. Najbolji rezultati socijaldemokrata unazad 15 godina prilika su za kvalitativni pomak, kaže profesor Rimac, koji apelira na šefa SDP-a da poštuje izborni zakon i prizna poraz:
“Tvrdnje da je dobio najviše glasova ili da je za promjene glasalo najviše glasača su u stvari negiranje izbornog zakona i izbornog sustava i mislim da nisu u redu. Bojim se da, ako Zoran Milanović nastavi sa ovom strategijom, tog kvalitativnog pomaka neće biti, nego će se jednostavno dogoditi to da oni uporno žive u toj prošloj propuštenoj prilici koju su propustili na izborima.”
I dok u HDZ-u danas pregovaraju o formiranju vlade, u Socijaldemokratskoj partiji imaju drugih problema. Glasnogovornica stranke Gordana Grbić:
“Oko 12 sati stigla je anonimna prijetnja putem telefona da će za par sekundi “bubnuti” bomba koja je u WC.-u. Nismo to shvatili kao ozbiljnu prijetnju ali smatrali smo da je nužno o tome izvijestiti nadležne institucije. Policija je došla, pregledali su zgradu, nije bilo prekida posla ni posebnih uzbuđenja, jer nismo vjerovali da je ta dojava stvarno i istinita.”