Ljimaj stigao na Kosovo

Bivsi pripadnici OVK Fatmir Ljimaj i Isak Musliju stigli su na Kosovo, posto ih je Sudsko vece Haskog Tribunala oslobodilo krivice za ratne zlocine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapusnik 1998. godine. U okviru iste optuznice Haradin Baljaj je osudjen na 13 godina zatvora. Izrazena je nada da ce i on uskoro biti oslobodjen.

Ljimaj je rekao kako je veoma vazno sto je narod verovao da bivsi borci OVK nisu krivi:

“Nasa sloboda je vasa pobeda mi smo oslobodjeni jer ste vi verovali u nasu nevinost”, rekao je Ljimaj i istakao kako je to potvrdilo i medjunarodno pravosudje.

Ljimaj je pozvao na jedinstvo istakavasi da nema mesta podelama u ovom istorijskom trenutku za Kosovo, te je porucio:

“Spreman sam da radim na izgradnji demokratskog Kosova, na kome ce svi gradjani biti slobodni i jednaki, u pravom smislu te reci, jednaki pred pravdom, kaze Ljimaj isticuci da ce takvo Kosovo biti nezavisno i demokratsko.

Ljimaja su na pristinskom aerodromu docekali brojni gradjani i politicki predstavnici Demokratske partije Kosova, medju njima i lider te stranke Hasim Taci. Ljimaj je u trenutku hapsenja 2003. godine bio clan Demokratske partije. Taci je ocenio kako je na kraju pravda pobedila, s obzirom da su borci OVK vodili pravedan rat.

Kosovske institucije su ocenile kako je odluka Haskog suda potvrdila da je albanski narod na Kosovu vodio oslobodilacku borbu protiv srpske okupacije.