Radikalizam do otcjepljenja

Zahtjev Sulejmana Tihića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, za ocjenu ustavnosti naziva Republika Srpska prijeti da dodatno zaoštri političku scenu u BiH. Motiv kojim se rukovodio prilikom podnošenja zahtjeva, pošnjava Tihić, jeste mišljenje da je za druga dva naroda diskriminirajuće da žive u entitetu koji se zove samo po jednom narodu:

“Ova inicijativa želi ukloniti jednu pozitivnu diskriminaciju koja sada postoji u nazivu jednoga od entiteta. Ja mislim da je postojeće ustavno rješenje u suprotnosti sa konvencijom i da će to sud potvrditi.”

Sulejman Tihić smatra da se na ovaj način srpskom narodu šalje poruka da je cijela BiH njihova zemlja:

“Da se osjeća u BiH, na svakom dijelu teritorije BiH, ne samo na jednom dijelu i ne samo zato što se taj dio zove po jednom narodu. Cijela BiH je njihova država, kao i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih.”

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, smatra kako je Tihićev zahtjev pravno neutemeljen, jer nijedan ustavni sud ne može mijenjati ustav. Pozadina je, ocjenjuje Čavić, odaslati radikalnu političku poruku u vremenu kad se BiH približava EU i kad su političke stranke blizu konsenzusa o novom ustavu:

“Gospodin Tihić stalno želi da iskoristi priliku i da svaki put kad govorimo o nekim novim procesima kaže:’U redu. Višak nam je RS.’ Ako tako misli, on može da proizvede situaciju da će u RS-u biti sve više onih koji će zahtijevati da se u izmjenama ustava unese pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, koje je zagarantovano raznim međunarodnim konvencijama.”

Također, Čavić smatra kako podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti naziva RS može zaprijetiti destabilizacijom regiona:

“Vjerujem da on računa na to: rješavanje konačnog statusa Kosova će radikalizovati političku scenu Srba, ona će se prenijeti u BiH, hajde da ja taj požar malo ugasim kerozinom. To je njegova politička logika, do te mjere naivna i potpuno kontraproduktivna njegovom viđenju. On je bliže Teheranu nego Briselu.”

Bilo kakav referendum na ovu temu bi bio dvosjekli mač, procjenjuje Sejfudin Tokić, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH:

“BiH je suverena država i eventualni referendumi imaju svoju logiku prvođenja na cijelokupnoj teritoriji BiH, te u tom slučaju izjašnjavanja nisam siguran kakav bi bio teritorijalni ustroj BiH i da li bi uopšte entiteti sa bilo kojim nazivom opstali.”

Ustavni sud je prilikom donošenja odluke o ukidanju prefiksa srpski pojedinih gradova i općina u RS-u pokazao da je taj prefiks diskriminirajući i u suprotnosti sa odredbama konvencija o ljudskim pravima i slobodama. Isto vrijedi i za nazive oba entiteta, smatra Tokić:

“Ukoliko BiH želi primijeniti evropske standarde, u tom kontekstu logično se treba mijenjati i naziv entiteta RS, u kome su po Ustavu RS-a ravnopravna sva tri konstitutivna naroda, odnosno svi građani. Istovremeno, u okviru ustavnih promjena treba promijeniti i naziv Federacije BiH - s obzirom da je takav naziv nastao u periodu dogovora i razgovora pripadnika i predstavnika dva konstitutivna naroda kao jedna etapa u mirovnom procesu - zbog činjenice da je taj naziv nezgrapan i neodgovarajući s aspekta standarda uređenja jedne evropske normalne države.”

Pravni eksperti vjeruju da do promjena može doći jedino na međunarodnim sudskim instancama, ili tokom predstojećih ustavnih promjena. Ukoliko se postigne dogovor.