Prvi srpsko-albanski sastanak u januaru

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je na kraju posete Beogradu da se nada da će se prvi direktan sastanak predstavnika srpske i albanske strane održati početkom iduće godine. Ahtisari je na koferenciji za novinare posle dvodnevnih razgovora rekao da je njegov mandat da podstakne i da omogući direktne razgvore dve strane. Nadam se da ćemo u prvom delu nove godine moći da okupimo obe strane, rekao je Ahtisari koji je izrazio zadovoljstvo razgovorima vođenim prethodnih dana u Prištini i Beogradu.

Sedište Ahtisarijeve misije, koja će se nalaziti u centru Beča, biće u potpunosti u funkciji početkom godine, najavio je on i dodao da će se u njemu nalaziti oficiri za vezu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Evropskom unijom i NATO i da će se, kao u svim misijama, tamo okupiti ljudi različitih ekspertiza. Ahtisari ističe da je imao veoma dobar sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Ipak, on kaže da je Tadićevu platformu o dva entiteta pročitao pre dolaska u Beograd, ali da sa njim o njoj nije razgovarao:

“Ne vidim zašto bi komentarisao njegov predlog.”

Ahtisari kaže da je Kontakt grupa utvrdila principe za pregovore o Kosovu, a to su između ostalih bezbednost i zaštita manjina kao i nepristajanje na podelu Kosova.

U saopštenju, izdatom nakon sasanka sa Martijem Ahtisarijem, predsednik Tadić je rekao za budući status Kosova mora biti iznađeno specifično rešenje koje će podjednako zadovoljiti interese svih tamošnjih nacionalnih zajednica unutar državnog suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Srbije. Tadić je izneo načelne stavove o neprihvatljivosti nametnutih i jednostranih rešenja i založio se za proces decentralizacije na Kosovu i Metohiji, piše u saopštenju njegovog kabineta. Predsednik Srbije je istakao potrebu da u sledećoj fazi pregovora što pre dođe do direktnog razgovora predstavnika Beograda i Prištine.

Marti Ahtisari je u beogradskom Medija centru odgovarao na brojna pitanja novinara među kojim je bilo i da li je zapazio razliku u polaznim stavovima svojih domaćina:

“Premijer Koštunica mi je objasnio celokupni okvir za pregovore, sa ministrom inostranih poslova Draškovićem i predsednikom Srbije Tadićem smo samo detaljnije razrađivali Platfomu. Ne bih mogao da kažem da je bilo neslaganja među njima. Ono što smo detaljnije razrađivali jeste plan Vlade Srbije.”