BiH počinje pregovore sa EU 25. novembra

Direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Evropske unije, Fabrizio Barbaso, nakon dvodnevnih razgovora sa najvišim zvaničnicima, kazao je da Bosna i Hercegovina prolaz kroz svoje istorijske trenutke. A sve to, konstatovao je Barbaso, zahvaljući jednom ubrzanju istorije koje se ponekada dešava:

“Postalo je moguće da ova zemlja otpočne pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom sljedeće sedmice, u petak, 25. novembra. Ovo je izuzetno dobra vijest, jer pokuzuje da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu stabilizacije, da se približava novoj eri modernizacije i transformacije zemlje i da postaje bliža Evropskoj uniji.”

Direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje upozorava, pak, da ukoliko neko želi da potpiše taj sporazum, mora da prihvati i brojne obaveze. Svi predstavnici bh. vlasti sa kojima je razgovarao, dodaje, svjesni su ovog istorijskog procesa i dijele mišljenje da se reformski procesi trebaju nastaviti i da postoji potreba da se počne primjenjivati sva zakonska regulativa usklađena s evropskim standardima.

Barbaso je najavio da će, nakon državnog pregovaračkog tima predvođenog Igorom Davidovićem, narednih dana biti odabrani i članovi radnih stručnih grupa, kako bi početkom januara u Sarajevu bio održan i prvi tehnički sastanak u okviru pregovora. Predviđeno je da se pregovori završe u roku od 12 mjeseci - do oktobra iduće godine.