Prištinska delegacija počela pripreme

Pregovarački tim Kosova na razgovorima o budućem statusu nije doneo nikakvu odluku, ali je obećao da će ubrzo sastaviti radne grupe. Pregovarački tim čine lideri institucija i političkih partija. Predsednik Kosova Ibrahim Rugova, koji predsedava Grupom, najavio je da će uskoro biti održan sastanak na kome će biti usvojeni određeni dokumenti:

“Razgovarali smo o radnim grupama koje treba da funkcionišu. Na narednom sastanku će o tome biti reči, ali i o određenim dokumetima.”

Predsednik najveće opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, izjavio je kako je neophodno da Skupština Kosova bude ovlasćena za pitanje političkog statusa:

“Još jednom sam naglasio neophodnost da se potvrdi volja naroda tako što će Skupština usvojiti rezoluciju o nezavisnosti i suverenosti Kosova.”

Na sastanku je istaknuto da će radne grupe u pregovaračkom timu dobiti institucionalnu odliku, jer će njih činiti predstavnici vlasti, opozicije i međunarodni eksperti. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen istakao je da glavni prioritet institucija i političkih partija treba da bude priprema za razgovore o statusu i jedistvo političkog faktora:

“Svako zna koji je prioritet Kosova i taj prioritet je da ono bude spremno za razgovore o statusu i da lideri budu jedinstveni.”

Petersen je, nakon razgovora sa premijerom Bajramom Kosumijem, naglasio da institucije, uporedo sa pripremama za pregovore o statusu, treba da nastave sa aktivnostima vezanim za ispunjenje standarda i daljom realizacijom procesa decentralizacije.