Lista za Sandžak ulazi u Vladu?

Posle izjave jednog od dvojice poslanika Liste za Sandžak Bajrama Omeregića, da je ova koalicija zainteresovana za uzlazak u Vladu Srbije, ubrzo je usledio i gotovo direktan poziv jednog od njenih članova. Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije:

“Zavisi od njih, ako su voljni, ako žele da sarađuju, zašto da ne uđu. Ova regija treba da ima svoje predstavnike u vlasti, jer tako će najlakše moći da se ostvare oni projekti koji građani žele, zašto da ne. Ako oni žele da uđu, dogovorićemo se.”

Lider Liste za Sandžak i predsednik Opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin tvri da pregovora o ulasku u Vladu još nije bilo, ali sudeći po njegovom mišljenju o Vladi Vojislava Koštunice to uopšte ne bi bilo sporno.

“Ova Vlada je učinila za ovaj nerazvijeni kraj više nego sve Vlade zajedno unazad deset godina; da je ova Vlada učinila više za manjine u ovoj zemlji da se manjine osećaju u ovoj zemlji svoj na svome i da ne moraju da dokazuju patriotizam, jer su već dokazali, i da država vraća manjinama sve ono što država može da pruži građanima.”

Ugljaninovi politički protivnici, međutim, drugačije tumače njegove pohvale Vladi. Po predsedniku Skupštine Novi Pazar Azimu Hajdareviću iz Stranke za Sandžak, one predstavljaju politički manevar:

“Transfer poslanika Liste za Sandžak, koji su kao poslanici Demokratske stranke ovih dana prešli kod Koštunice, predstavlja pravu političku trgovinu. Mislim da je ovo bio prelazni rok za njih vrlo značajan iz razloga tog što ima desetak krivičnih prijava podnetih protiv Ugljanina i njegovih saradnika i mislim da će najverovatnije ovim transferom jednostavno zaštiti sebe i svoju imovinu stečenu posebno u prethodnom mandatu od četiri godine, kada su imali apsolutnu vlast u opštini Novi Pazar.”

Kako u Listi za Sandžak komentarišu ove optužbe? Nermin Pejtović, generalni sekratar koalicije:

”Što se tiče izjava gospodina Hajdarevića, gospodin Hajdarević verovatno ima malo problema sa svojim biračkim telom, jer on je čovek, odnosno opcija koja je na poslednjim izborima u Novom Pazaru dobila nekoliko stotina glasova i oni pokušavaju na svaki način svoju sramnu koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, sa kojom su napravili većinu u Novom Pazaru, da sakriju. Pa i te izjave koje dolaze od strane Hajdarevića nas u Listi za Sandžak niti zabrinjavaju, niti interesuju.”

Na pitanje da li ima pregovora oko ulaska predstavnika Liste za Sandžak u Vladu, Pejtović kaže:

“Trenutno nema nikakvih kontakata, mi ćemo blagovremeno o svemu obavestiti javnost na svojim press koferencijama.”