Politički dogovoreno ukidanje poternice

Ukidanje Interpolove poternice za Mirom Marković, suprugom najpoznatijeg haškog pritvorenika, Slobodana Miloševića, rezultat je političkog dogovora između Koštuničine vlade i Miloševićevih socijalista, a sve u cilju obezbeđivanja manjinske podrške, spekulacije su koje se nakon objave vesti da se Markovićeva iz Rusije seli u Hag. Za nekadašnjeg potpredsednika srpske vlade Žarka Koraća, nepobitno je reč o političkom dogovoru:

“Ovde je pogrešno posmatrati to kao pitanje da li Milošević viđa svoju ženu ili ne viđa svoju ženu, to nije pitanje koje ovde treba postaviti. Ono što je suštinsko pitanje, to je naravno kako je moglo da se dogodi da je na časnu reč advokata da će se ona odazvati pozivu suda, sud ukinuo poternicu za njom. To je naravno politička trgovina, jako ružna za ovu vladu, a to što će sad neko braniti pravo žene da viđa muža koji je optužen, to je sasvim druga tema.”

Očigledno je da se ukidanjme međunarodne poternice za Mirjanom Marković pošlo od osnovnog humanog motiva spajanja porodice, ali se zaboravlja da postoje i drugi razlozi zbog čega se nekadašnja prva srpska dama krivično goni, kao i povod zbog čega se Slobodan Milošević nalazi u Hagu. Biljana Kovačević Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava, podseća da politički dogovori ne mogu zaobilaziti krivičnu odgovornost bilo kog pojedinca:

“Mi stvarno moramo da vodimo računa da masa stvari koja se tiče i Slobodana Miloševića i Mire Marković nije utvrđena, da postoji jako mnogo sumnji i jako mnogo osnova za verovanje da su oni učestvovali i bili nalogodavci za ubistvo Ivana Stambolića, za političke zločine koji su se dešavali u Srbiji i da je uloga Mire Marković u svim tim krivičnim delima bila velika, bez obzira na to zbog čega su bile podignute optužnice protiv nje.”

Beogradska štampa piše da su predstavnici Socijalističke partije tražili i ukidanje poternice za sinom Markom Miloševićem, i da su navodno dobili obećanje da će i to uslediti ali nešto kasnije. Mladom Miloševiću suđenje u odsustvu vodi se u rodnom Požarevcu zbog napada i fizičkog maltretiranja aktivista Otpora. Nebojšu Sokolovića, koji već pet godina čeka ishod suđenja, ne iznenađuje ovakva odluka.

“Jer je to odavno pripremano, cela akcija ukidanja poternice za njom i ja ne očekujem da će ta lica da odgovaraju jer do sada niko nije odgovarao pa neće ni oni. To je jednostavno zato što nema političke volje da se sankcioniše takvo ponašanje.”

Beogradska štampa piše da se Mira Marković, nakon ukidanja međunarodne poternice preselila iz Moskve u Hag. Biljana Kovačević Vučo:

“U tom nekom smislu to njeno premeštanje u Hag ja doživljavam kao jednu vrstu, da kažem licemernog ponašanja i to ne samo od strane naše vlade nego i od strane međunarodne zajednice, jer što vreme više odmiče mi se sve manje suočavamo sa prošlošću, a sve više se bavimo saniranjem posledica i to upravo u odnosu na ljude koji su glavni vinovnici zla.”