PEKING

Predstavnici obeju Koreja, Kine, Sjedinjenih Drzava, Japana i Rusije, postigli su "izvestan napredak" u nastavku multilateralnih pregovora o severnokorejskom nuklearnom programu koji se odrzavaju u Pekingu. Pregovaraci jos uvek nisu usaglasili polazne principe za nastavak pregovora ciji je cilj obustavljanje severnokorejskog nuklearnog programa i pretvaranje korejskog poluostrva u podrucje bez nuklearnog oruzja.
"Da budem sasvim iskren, jos uvek postoji veliki broj znacajnih razlika koje su tokom poslednjih 12 sati pregovora postale vrlo vidljive. Potpuno smo odlucni da nastavimo pregovore, ali moram reci da preostaje mnogo razlika izmedju Severne Koreje s jedne strane i svih ostalih pregovarackih delegacija, s druge," izjavio je glavni americki pregovarac Christopher Hill.
Sef severnokorejske delegacije Kim Kje-gvan potvrdio je da medju pregovarackim stranama postoje znacajne razlike:
"Spremni smo da smanjimo razlike koje postoje medju nama kako bismo postigli nekakav rezultat. Kao sto znate, ako Sjedinjene Drzave uklone pretnju nuklearnim napadom na nasu zemlju i izgrade poverenje, spremni smo da odustanemo od izgradnje sopstvenog atomskog oruzja," izjavio je u Pekingu glavni severnokorejski pregovarac Kim Kje-gvan.