Referendum i bez podrške Brisela?

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ponovio je danas kako će o sudbini Crne Gore odlučivati njeni građani. Ova izjava uslijedila je nakon navoda beogradske štampe da je Havijer Solana srbijanskim zvaničnicima juče u Beogradu rekao da će Crna Gora, ukoliko se odluči za nezavisnost, morati u procesu ulaska u Evropsku uniju da krene ispočetka.

VUJANOVIĆ: Mi moramo da se okrenemo Crnoj Gori, da se okrenemo našim građanima, da se okrenemo dijalogu unutar Crne Gore između partija unutar parlamenta, da budemo usmjereni ka tome da budemo zajedno jedni s drugima i da znamo da će sudbinu Crne Gore da odluče građani Crne Gore u slobodnom, demokratskom referendumu sasvim slobodno iskazujući svoju volju koja će nesumnjivo prihvatiti postojanje svih onih koji budu učestovali na referendumu i koji omoguće svojim pozivima građanima da iskažu svoju volju.
Dakle, Crna Gora će sama odlučiti svoju sudbinu. Biće, naravno,do referenduma i poluistina i dezinformacija i podmetanja i raznih poruka koje će biti u funkciji uticaja na volju građana Crne Gore, ali mi, kao što rekoh na početku, treba sami da odlučimo svoju sudbinu. Mi ćemo, naravno, imati dobru komunikaciju sa Briselom, dobru komunikaciju sa Beogradom, a sve ono što bude u funkciji bilo kakve dezinformacije i destrukcije ja sam uvjeren da će naši građani, kroz svoj demokratski sklop, razumjeti i opredijeliti se za onakvu sudbinu Crne Gore kakvu budu željeli, a da će se demokratska većina poštovati od demokratske manjine. Tako je konačno bilo i '92.godine, kada smo se već izjašnjavali o državnom statusu Crne Gore.
Prema tome, ne doživljavam referendum u bilo kom drugom sadržaju, sem onom koji smo već imali. Da se opredjeli sudbina Crne Gore sa iskustvom koje je imala u ovih četrnaest godina u funkcionisanju zajedničke države Savezne Republike Jugoslavije i jedne vrlo atipične unije. Ja ne očekujem nikakve pritiske. Beogradski sporazum, čiji je potpisnik gospodin Solana, izmjene Ustavne povelje čiji je, takođe, potpisnik gospodin Solana i ono što je kroz njegovo viđenje garancije stava Evropske unije, apsolotno obezbjeđuje ostvarenje jednog prava koje je prije svega pravo iz Ustava Crne Gore, zatim, pravo iz Ustavne povelje i Beogradskog sporazuma koji smo, kao što znate,i mi iz Crne Gore potpisali da bi omogućili da se nakon izjašnjenja građana Crne Gore dobije priznanje referendumskog rezultata. Uvjeren sam da neće biti pritiska s bilo koje vrste».

Lider Socijalističe narodne partije Predrag Bulatović tvrdi, međutim, da referenduma o crnogorskoj samostalnosti neće biti:

«Sada sam sasvim ubijeđen da do referenduma i neće doći. To temeljim na sljedećim stvarima. Stav Evropske unije jeste da se moraju poštovati međunarodni standardi, vezano za eventualni referendum. I što je veoma važno, u Ustavnoj povelji u ustavnim amandmanima je napisano da je obaveza da se sarađuje s Evropskom unijom, a unutar Crne Gore je neophodno da se ostvari dijalog i koncenzus koga nema, jer je i aktuelna crnogorska vlast krenula jednostranim putem, ona ne želi dijalog. I najvažnija od svih činjenica jeste da u oktobru mjesecu ove godine počinju pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji državne zajednice Srbija i Crna Gora i očigledno je da će ta aktivnost ići ubrzanim putem i postaje bespredmetno da se tokom tih pregovora realizuje referendum, a postoji bespredmetno da se referendum realizuje nekoliko mjeseci prije redovnih parlamentarnih izbora.

*****

Tvrdnje beogradskog «Blica» o izjavama Havijera Solane u Beogradu, Solanin portparol Kristina Galjak nije željela komentarisati, jer su to, kako kaže, špekulacije:

“Mi se trudimo da se koncentrišemo na važne stvari u vezi sa pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore i Evropske unije. Kako je gospodin Solana u više navrata rekao, da bi eventualni referendum morao biti sproveden saglasno s ustavnim uređenjem, odredbama, amandmanima i tako dalje. Ako počnemo da špekulišemo o mogućim ishodima nečega što se još nije desilo, to neće doprinijeti klimi koju želimo da stvorimo uoči pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Mi ne treba da se koncentrišemo na mogućnosti, već na činjenice. Činjenica je da su ispred nas veoma izazovni i teški mjeseci, jer, pored toga što razmatramo uslove pridruživanja, imamo još gorućih problema kao što je Kosovo, naprimjer. Tako, dajte da se koncentrišemo na činjenice, jer ne želim da komentarišem špekulacije koje objavljuju pojedini mediji.”

RSE: Dakle, nema planova da se Crna Gora, ukoliko nastavi proces osamostaljenja, ucijeni prijetnjom da će se stopirati njene evropske integracije?

GALJAK: Da li ste ikada vidjeli plan Evropske unije da nekoga ucijeni. Evropska unija nikoga ne ucjenjuje. Mi na Balkanu pravimo planove kako da podržimo ljude koji žele da vode njihove zemlje u stabilnost i prosperitet. Evropska unija se ne bavi ucjenjivanjem i toga nema u njenim odnosima sa partnerima.

*****

Čelnik Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac ocijenio je da evropski komesar za spoljne poslove Havijer Solana nije izašao u susret zahtjevima zvaničnog Beograda za odlaganjem referenduma, kao i omogućavanju da na referendumu glasaju državljani Crne Gore koji žive u Srbiji:

«Istekom trogodišnjeg moratorijuma na referendum i obnovom nezavisnosti, Crna Gora već narednog aprila iduće godine otpočinje samostalni pregovarački proces sa Evropskom unijom, za koji se i Podgorica i Brisel i Beograd moraju pripremiti”.

Lukovac je ovako odgovorio na naše pitanje da li su mu poznate informacije beogradskog «Blica», koji se pozivao na izvore iz Vlade Srbije, da Crnoj Gori, ukoliko se odluči na nezavisnost, ne bi bila priznata pozitivna ocjena Studije o izvodljivosti, već da bi morala da krene iz početka sa tim procesom:

«To bi više govorilo o karakteru Evropske unije, odnosno onih koji govore u ime Evropske unije i koji vode pojedine oblasti u Evropskoj uniji, nego o Crnoj Gori. Crna Gora savjesno ispunjava sve one standarde koji su predviđeni u saradnji sa inostranim stručnjacima, između ostalih i sa predstavnicima Evropske unije i mi ćemo to nastaviti zbog nas samih. Ukoliko ispunjavanje tih standarda omogući brži ulazak u Evropsku uniju - tim bolje».

Lukovac nije u potpunosti isključio tačnost medijskih navoda da je sa srpskim vlastima evropski komesar za spoljne poslove Havijer Solana razgovarao o izručenju haškog optuženika Ratka Mladića u zamjenu za pritiske na Crnu Goru da bi odustala od nezavisnosti:

«Mi ocjenjujemo da takvih pokušaja može biti i da i nagađanja u beogradskoj štampi imaju osnova. Imaju osnova iz više razloga, o čemu je i inače govoreno i proteklih dana. Mediji su to već prenijeli».

Lukovac ipak očekuje da će se Evropska unija pridržavati dogovorenog slova i duha saradnje sa Crnom Gorom, a ne sa Srbijom, u vezi referenduma. Prema njegovim riječima, ostale su neuslišene zlurade nade nekih, kako ovdje tako i u Srbiji, da će Evropska unija od Crne Gore zahtijevati da pogazi dostojanstvo i odustane od referenduma:

«Ili da prihvate da na referendumu umjesto naših odlučuju građani Srbije. Vrijeme diktata je prošlo i kada bi neko došao sa takvom namjerom, bio bi energično odbijen, a njegove dalje usluge posrednika otkazane».

Koordinator Pokreta za žaljenjem je konstatovao da srpske vlasti umjesto, kako je rekao, sa svojom braćom u Crnoj Gori, o referendumu i dalje pregovaraju sa Briselom, dodajući:

«Nadamo se, ipak, da ih je Solana napokon uputio na pravu adresu. Raduje da ih nije mogao javno podržati u vezi ranije u Briselu široko reklamirane inicijative za glasanje na referendumu u Crnoj Gori građana Srbije ili želje da odlaganjem referenduma za referenduma».