Neonacisti u Petrovaradinu uz blagoslov Srbije

Jedno od osnovnih pitanja koja se mogu čuti posle proslave desetogodišnjice ove neonacističke organizacije koja u Srbiji postoji deset godina, bilo je zašto i ovoga puta Novi Sad i Vojvodina. Skup je pod sloganom “Srbija 1995-2005. -– deset godina borbe za belu rasu” organizovala ekstremna neonacistička organizacija Pokret za očuvanje srpskog nacionalnog bića, inače član međunarodne organizacije “Krv i čast”, koji su proteklih deset godina u Srbiji učestvovali u više akcija, od letaka rasističkim i neonacističkim porukama, do razbijanja parade homoseksualaca u Beogradu 2001. Prema rečima Nenada Čanka, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je oštro protestovala protiv održavanja ovakvog skupa, zatraživši istovremeno odgovornost nadležnih koji su tako nešto dozvolili, nije slučajno izabrana ni Vojvodina ni Petrovaradin:

“Prostor koji je bio izložen mnogim progonima ljudi pa nacionalnom osnovu u proteklih desetak-petnaestak godina, prostor koji je ranjiv upravo zbog toga što svake mere - neonacisti u Petrovaradinu, neonacisti u Vojvodini i to sve pod blagoslovom Vlade Republike Srbije - znače da se ta Vlada u ni kom smislu ne može smatrati demokatskom i mora se hitno ukloniti sa pozicije vodeće snage u društvu.”

Predstavnici Vlade Srbije se do sada po pitanju neonacista u Petrovaradinu nisu oglasili, dok je jedan ovakav skup, na kojem su nastupali i bendovi iz Velike Britanije i Slovačke, a na kojem predstavnici medija nisu bili dobro došli, za predsedsnika Izvršnog veća Bojana Pajtića pokušaj je narušavanja mirnog života Novog Sada.

“To što u Novom Sadu vlada relativno miran život i što nije bilo rasističkih ispada očigledno smeta nekome ko želi da naruši taj miran život grada. Neonacistička žurka je pokazala da, nažalost, ljude iz raznih zemalja ne spaja samo ljubav nego i mržnja. Nezavisno od toga da li se radi o javnim ili privatnim skupovima, takve skupove treba odmah i najoštrije osuditi, jer zlo vrlo brzo pušta duboke korene, a potrebne su godine da bi se to saniralo.”

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pak očekuje oštru reakciju policije i sudstva.

“Naime, to dešavanje je nedopustivo i ja očekujem da će policija i nadležni organi, znači policija i sudstvo, o tome dati izveštaj i da će biti utvrđeno iz kojih razloga je uopšte jedan takav događaj bio dozvoljen, zašto nije sprečen, a da će takođe biti utvrđeno kako će se ubuduće ponašati u slučaju sličnih situacija. Dozvoljavanje neonacističkih skupova na teritoriji Republike Srbije, na teritoriji državne zajednice Srbija i Crna Gora nedopustivo je, i oni su za svaku osudu.”

Za Pavela Domonja, iz Odbora za ljudska prava u Srbiji, proslava desetogodinjice “Krvi i časti” baš u Srbiji i Vojvodini i Novom Sadu nije nikakvo iznenađenje.

“Srbija je jedna od retkih zemalja koja se stidi svog antifašizma i u njoj je sve moguće. Ako se pokolj u Srebrenici, na primer, može smatati oslobađanjem Srebrenice, zašto se onda ne bi moglo obeležiti deset godina ove organizacije u Vojvodini.”

Inače, međunarodna neonacistička organizacija “Krv i častˇ, koja zastupa rasističke stavove i ispoljava grubu netoleranciju prema drugim rasama, raznim verskim grupama, seksualnim manjinama i gotovo svim marginalnim grupama, ima svoju zvaničnu internet prezentaciju “Krv i čast” Srbija na kojoj se između ostalog može pročitati: “Mnogi naši drugovi su bili na ratištu, Kosovo, Bosna i Krajina, i mnogi srspki heroji su dali živote za našu zemlju. Dugujemo im da nastavimo borbu tamo gde si oni stali.” Pored modifikovanih nacističkih simbola na sajtu stoje i grb Srbije s dvoglavim orlom, kao i grb sa četiri ocila.