Predsjednički izbori u Iranu

U trci za novog iranskog predsjednika sedam je kandidata, po trojica takozvanih reformista i isto toliko ultrakonzervativnih, te bivši predsjednik Hasemi Rafsandžani. Konačni popis kandidata, na temelju je njihove podobnosti, odobrio Vladajuci savjet Irana, koji je prethodno razmotrio više od 1000 prispjelih predsjedničkih kandidatura. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji potrebni većinu, drugi krug izbora će se najvjerovatnije održati za sedam dana.

Ključna pitanja o kojima su se tokom kampanje određivali kandidati i na kojima će vjerovatno prikupiti najveći broj glasova su: budućnost iranskog nuklearnog programa, odnosi sa Sjedinjenim Državama, ekonomija i ljudska prava.

U raspravama o tim pitanjima, po većini promatrača, kao najizgledniji kandidat da zamijeni odlazećeg predsjednika Mohamada Hatamija, kojemu je istekao mandat, istakao se Hasemi Rafsandžani, koji je dužnost predsjednika Irana obavljao u dva uzastopna mandata, od 1989 do 1997. godine.

Nekada bliski suradnik ajatolaha Homeinija nastojao se predstaviti kao jedini kandidat koji ima diplomatske veze i međunarodno iskustvo u vođenju pregovora o iranskom nuklearnom programu. Obavezao se da će, ako bude izabran, nastaviti istraživanja, ali da neće raditi na gradnji atomske bombe.

Odlazeći predsjednik Mohamad Hatami jutros je pozvao građane da se odazovu na izbore.

"Nadam se da će široko sudjelovanje svih žena, muskaraca i mladih u ovim izborima olakšati teškoće na putu ka vjerskoj demokraciji koju nam je donijela revolucija i da ćemo svi poštivati odluku iranskog naroda. Sami izbori su simbol demokracije i nadam se da će njihovim uspješnim provođenjem biti ojačani njezini temelji".

Nakon što je glasao, iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, preko državne je televizije uputio poruku naciji:

“Kada dođemo do glasačke kutije, ispunjavajući naše ustavno pravo da glasamo, bez obzira za čije se ime na glasačkom listiću opredjelimo, glasamo za naš ustav i politički sistem. Propaganda, koja nastoji uvjeriti ljude da bojkotiraju izbore, ne dolazi sa Zapada, nego od većeg broja naših neprijatelja koji ne žele da islamski sistem s izrazenim religijskim identitetom u isto vrijeme bude i demokratski sistem".

Birališta u Iranu zatvaraju se u 19 sati po lokalnom vremenu, a prvi bi rezlutati trebali biti poznati kasno večeras.