Bolje, daleko od savršenog

Hrvatske vlasti postigle su napredak u ispravljanju etničke pristrasnosti u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima, ali stanje je daleko od savršenstva, stoji u izvješću Misije OESS-a u Hrvatskoj koje pokriva suđenja u prošloj godini. Voditelj misije Peter Semneby:

''Unazad godinu dana na inicijativu glavnog državnog odvjetnika odbačeno je nekoliko stotina optužbi na račun građana srpske nacionalnosti. Broj osuđenih Srba je manji nego ranije. Veći je broj Srba koji su pušteni nakon što su uhićeni temeljem neutemeljenih optužbi. Značajno je smanjen broj suđenja Srbima u odsutnosti. Međutim, stanje je daleko od savršenog i potrebne su dalje mjere da se izbjegnu nova uhićenja Srba temeljem neutemeljenih optužbi, što ima jako velik negativan efekt na izbjegle Srbe koji razmišljaju o povratku. Također, Vrhovni sud često mora reagirati na prvostupanjske presude, što dokazuje da etničko podrijetlo okrivljenika i dalje igra značajnu ulogu u nizu slučajeva. Ima i slučajeva zasrtrašivanja svjedoka, posebice pred sudovima u dijelovima Hrvatske pogođenim ratom.''

Izvješće su zajedno predstavili veleposlanik Semneby i ministrica pravosuđa u hrvatskoj vladi, Vesna Škare Ožbolt. Po njenoj ocjeni, vjerojatni prijenos haških predmeta na hrvatsko pravosuđe međunarodna je potvrda osposobljenosti hrvatskih sudova da sude za ratne zločine, neovisno o nacionalnosti okrivljenika. Hrvatsko pravosuđe je spremno za suđenje Vukovarkoj trojki, iako bi ministrica radije da se taj slučaj ne miče iz Haga:

''Osobno bih voljela da se zbog težine zločina koji je Vukovarska trojka počinila taj slučaj vodi pred Haškim sudom. Ta treća alternativa nije iznešena. Iznešeno je ili Hrvatska ili Srbija. U tom slučaju, vodeći se i pravnim načelima i dosadašnjom praksom da se prvo razmatra prebacivanje u zemlju gdje je zločin počinjen, mislim da bi bilo dobro da se taj slučaj prebaci u Hrvatsku jer je Hrvatska za njega apsolutno spremna.''

U najavljenim velikim smjenama u hrvatskoj vladi, kako bi ona dokazala svoju kredibilnost pred Hagom, mediji su spominjali i ministričino ime. Ona je to danas demantirala, a kao izvor tih špekulacija navela je interesne lobije ugrožene njezinom reformom pravosuđa.