Zagreb očekuje početak pregovora sa EU u lipnju

Početak pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, prije nego što bude postignuta puna suradnja Zagreba sa Haškim tribunalom, poslala bi u ovoj vrlo važnoj stvari krive poruke Beogradu i dovela u pitanje kredibilitet Evropske unije, kazao je direktor Direktorijata za proširenje Unije, Fabrizio Barbasso, na današnjem plenarnom zasjedanju Crans Montana Foruma u Zagrebu posvećenom evropskom proširenju. Zašto Evropa toliko insistira na suradnji sa Hagom? Zato što progon ratnih zločinaca, želja i sposobnost zemalja da se pomire i surađuju dotiču temeljna načela na kojima je Evropska unija izgrađena:

''A to su: sloboda, demokracija, poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i vladavina prava'', kazao je Barbasso.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, on je kazao kako u Evropskoj komisiji postoji optimističan stav da pregovori sa Sarajevom oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogu početi već ujesen, pod uvjetom da se obavi reforma policije, i naravno, pod uvjetom pune suradnje s Haškim tribunalom.

Srbija i Crna Gora neće moći zaključiti svoje pregovore o stabilizaciji i pridruživanju prije nego dokažu punu suradnju s Hagom, a tu Barbasso očekuje ozbiljne pomake već u sljedećih nekoliko mjeseci, do obilježavanja desete obljetnice masakra u Srebrenici.

Hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je kako očekuje početak pregovora o hrvatskom članstvu u Uniji do kraja lipnja, jer je Hrvatska do kraja privržena suradnji sa Hagom, a sada očekuje od Bruxellesa političku odluku koja će to i potvrditi.

Crnogorski premijer Milo Đukanović založio se za primanje Srbije i Crne Gore u Uniju po načelu zemalja Beneluxa, dakle zasebno. On je podsjetio da ponuda o formiranju zajednice nezavisnih država vrijedi do početka sljedeće godine:

''Ukoliko za naše partnere u Beogradu ovaj prijedlog bude neprihvatljiv, Crna Gora će početkom naredne godine ostvariti svoje neprikosnoveno pravo na samoopredjeljenje organizovanjem demokratskog, transparentnog i fer referenduma kako je to potvrđeno i Beogradskim sporazumom i Ustavnom poveljom.''

Ipak, nije bilo riječi samo o Hagu i Bruxellesu. Sanader i Đukanović održali su bilateralni susret u četiri oka, a ministri prometa Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske govorili su o suradnji i zajedničkim projektima. Bosansko-hercegovački ministar, Branko Dokić, izvijestio je kako je sa hrvatskim kolegom Božidarom Kalmetom govorio o točki izlaska koridora 5C iz Bosne i Hercegovine i hrvatskom sudjelovanju u izgradnji mosta na Savi na auto-cesti Banja Luka - Okučani. Hrvatska je već uključena u projekt koridora 5C, kazao je Dokić:

''Građevinarstvo Hrvatske, zajedno sa jednim institutom iz Sarajeva, je nosilac konzorcija, a 19 firmi, od kojih je devet iz Hrvatske, rade studijsko projektnu dokumentaciju na koridoru 5C. Taj posao bi trebao da bude gotov polovinom sljedeće godine u cjelini.''

Makedonski premijer, Vlade Bučkovski, iznio je i svoja euroočekivanja: status kandidata do konca ove godine, početak pregovora sljedeće godine i punopravno članstvo 2010. godine.