Kirgiska opozicija zahtjeva odlazak predsjednika Akajeva

Poništavanja izbornih rezultata i odlazak predsjednika Askara Akajeva i dalje je zahtjev kirgistanske opozicije.

Smjenom ministra unutarnjih poslova i glavnog tužitelja , Akajev je najvjerojtanije želio smiriti tenzije i odvratiti opozicijske lidere od namjere da prosvjede prošire i na sjeverni, bogatiji dio zemlje. To bi mogao biti razlog zašto je novi ministar zapravo dosadašnji šef policije u glavnom gradu Bishkeku. Akajev je poslao i premijera Nikolaja Tanajeva u Osh, ali on neće kako je rečeno pregovarati "s kriminalnim grupama" koje vladaju gradom.

Oporba naime kontrolira i Osh i Jalal Abad , dva najveća južna grada, ali i nekoliko manjih mjesta .

U Kirgistan bi danas trebao stići i Jože Peterle, posebni izaslanik predsjedavajućeg OESSa , dok a šef misije u Kirgistanu Markus Miller upozorava:

" Prioritet je učiniti sve kako bi se ponovno uspostavio red i mir, funkcioniranje organa vlasti i sigurnosti da bi se spriječila eskalacija sukoba. Najvažnije je uspostaviti dijalog".

Zanimljivo je da se američka administracija ne oglašava na način na koji je to učinila u Ukrajini dajući moralnu podršku zahtjevima tadašnje opozicije. Adam Ereli glasnogovornik State Departmenta:

" Niko nema pravo zauzeti vladine zgrade ili ih uništi i izazvati nasilje. Možete svoj stav iznijeti bez nasilja, i to je ono što bi se trebalo dogoditi u Kirgistanu".

I Moskva je suzdržana u ocjenama dogadjaja. Konstantin Zatulin, član vanjsko - političkog odbora Dume smatra da pomoć Rusije može biti samo onoliko koliko pomaže suprostavljenim stranama.

" Mislim da se Rusija mora suzdržati od izravnog miješanja, vidjeti kako može pomoći u političkim pregovorima, potaknuti upotrebu legalnih sredstava i biti posrednik u razgovorima ako se ukaže potreba za tim".
Vlade Uzbekistana i Tajikistana izrazile su zabrinutost razvojem dogadaja u susjedstvu, pa su i zatvorile svoje granice prema Kirgistanu.