Stanišić odbacio navode optužnice

Stanišić, koji je danas izabrao da se sam brani, odnosno da za svoje prvo pojavljivanje pred sucima Tribunala ne koristi usluge profesionalnih advokata, po svih 10 tačaka optužnice, koje mu je pročitao sudac Carmel Agius, izjasnio se istovjetno: “Nisam kriv”.

Progoni, istrebljenja i ubojstva, mučenje, okrutno postupanje, nehumana djela i deportacije su ratni zločini koje obuhvata optužnica protiv Stanišića.

Prema navodima optužnice, Stanišić je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje i etničko čišćenje Bošnjaka, Hrvata i ostalih nesrba sa teritorija planirane srpske države u BiH. Zajedno s njim, optužnica navodi i dvadesetak drugih imena učesnika zajedničkog zločinačkog poduhvata, među kojima je i vrh civilnog i vojno-policijskog rukovodstva bosanskih Srba.

Nakon što su 1992. godine snage bosanskih Srba zauzele sve one opštine za koje se smatralo da predstavljaju prijetnju ostvarenju opšteg plana za stvaranje srpske države u BiH – navodi se u optužnici – pokrenut je niz događaja, u organizaciji i pod kontrolom vlasti RS-a, zbog kojih će do kraja 1992. hiljade nesrba izgubiti živote, a desetine hiljada biti protjerano iz tih područja.

Za sutra je najavljeno prvo pojavljivanje i izjašnjavanje o krivici Gojka Jankovića, optuženog za ratne zločine u Foči, koji se takođe prije nekoliko dana predao Tribunalu.