Koordinaciono telo za jug Srbije još uvek bez Albanaca

Stavovi NATO nisu iznenadili kreatore političkih prilika na jugu Srbije. Pre bi se moglo reći da su Riza Halini i Radni Mustafa, Orhan Redžepi i dr Skender Destani, tako nešto i očekivali. To je danas za Radio Slobodna Evropa potvrdio i jedan od vodećih albanskih intelektualaca u Preševu dr Skender Destani, predsednik Demokratske unije doline.

“Ja se potpuno slažem da na ovim prostorima mora se sačuvati mir, da ne sme biti sukoba jer toga je bilo dosta. Da moramo mirnim sredstvima, to znači putem pregovora i dogovora da zajednički rešavamo nagomilane probleme na ovim prostorima. Mislim da ćemo u tome uspeti.”

Albanski politički lideri sinoć su iza zatvorenih vrata razmatrali stav o rekonstrukciji Koordinacionog tela za jug Srbije i eventualni ulazak albanskih prvaka u to telo. On su jednoglasno odbili da blanko uđu u taj državni organ i zajedno sa drugima podele odgovornost, ono na čemu insistira ministar Rasim Ljajić, inače potpredsednik Koordinacionog tela. O stavu vodećih ljudi albanske političke scene na jugu Srbije, ući ili ne ući u Koordinaciono telo, Destani kaže:

“Naš stav je da prvo treba videti dokument Odluke o rekonstrukciji Koordinacionog tela, sastav, program rada i nadležnosti tog tela i zauzeti zajednički stav svih relevantnih političkih faktora Albanaca u Preševskoj dolini.”

Dakle, ništa blanko. Kada odgovor stigne iz Beograda, oni će ponovo sesti i raspravljati o njemu.