ZAGREB / BEOGRAD

Predsednici vlada Hrvatske i Srbije Ivo Sanader i Vojislav Koštunica ocenili su u ponedeljak u telefonskom razgovoru da nikakvi incidenti ne bi trebalo da utiču na odnose dveju zemalja.
U zajedničkom saopštenju stoji i to da su premijeri izrazili "čvrsto opredeljenje da se nastavi saradnja između Beograda i Zagreba".
Razgovor je obavljen dan nakon što je u Zagrebu dvoje studenata iz Beograda osuđeno ped Sudom za prekršaje na zatvorske kazne zbog toga što su se u subotu iza podne fotografisali na centralnom zagrebačkom trgu sa fotografijom Draže Mihailovića, vođe četnika u II Svetskom ratu.
Objavljeno je da su premijeri dogovorili direktnu komunikaciju kad god to bude potrebno radi odnosa Hrvatske i Srbije.
Mediji u Srbiji objavljuju da je Ministarstvo inostranih poslova Srbije i Crne Gore zatražilo oslobađanje dvoje beogradskih studenata, ali je hrvatska državna agencija "Hina" javila da Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske nije primilo pismeno saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, već da su se diplomati Hrvatske i Srbije i Crne Gore u usmenim kontaktima saglasili u time da pojedinačni incidenti ne bi smeli da ugroze odnose dveju zemalja koji su u uzlaznoj putanji.
Predsednik Srbije je izjavio da smatra da o ustašama i četnicima ne bi trebalo uopšte raspravljati.
"Mislim da je tema ustaša, četnika i partizana bila tema prošlog, 20. stoleća i izvan je logike, pameti i interesa svakog građanina Srbije i Hrvatske da o tome raspravljamo u 21. stoleću. Ne slažem se sa politizacijom tih slučajeva, niti mislim da je Draža Mihailović bio fašista.", rekao je predsednik Srbije dodajući da je Mihailovića svojevremeno odlikovao predsednik Sjedinjenih Američkih Država.