Da li će vojni vrh poslušati Marovića?

Komentarišući navode podgoričkih “Vijesti” da je predsjednik državne zajednice Svetozar Marović izdao naređenje da vojni vrh vrati imovinu i oružje koje je iznijeto iz Crne Gore, savjetnik predsjednika parlamenta za pitanja odbrane general Blagoje Grahovac kaže da nema informaciju o tome da li je Marović izdao takvo naređenje, ali je naveo da je to njegova obaveza da učini. Marović je, kao član jednog organa komandovanja, dužan da neprekidno prati stanje u vojsci i kontroliše da li se nedozvoljene radnje obavljaju. Organi komandovanja, kaže Grahovac, to nijesu na vrijeme uradili:

“Ipak, koliko-toliko biće bar djelimično oslobađanje odgovornosti, ukoliko organi komandovanja iz Crne Gore sada narede da se imovina koja je odnešena sa teritorije Crne Gore vrati u Republiku Crnu Goru. Tačan presjek što je to imovina nije teško utvrditi. To je imovina koja je bila na teritoriji Republike Crne Gore na dan 4. februar 2003. godine i oni su dužni da narede da se ta imovina vrati”.

Na pitanje da procjeni da li će vojni vrh postupiti po naređenju Marovića i vratiti vojnu opremu koja pripada Crnoj Gori, Grahovac kaže:

“Ja sam siguran da neće, jer to je upravo u skladu sa njihovim manirima i njihovim globalnim opredjeljenjem čemu i kome sve služe. I ja nemam dilemu. Oni to vratiti neće. Ali to ne opravdava organe komandovanja iz Republike Crne Gore da utvrde i ne oslobađa ih odgovornosti da ne utvrde vrijednost te imovine na dan 4. februar 2003.godine, kako bi se jednoga dana moglo razgovarati u nekim drugim razgovorima, prvenstveno mislim na moguće sukcesione razgovore, o vrijednosti imovine koja je na nelegalan način otišla izvan Republike Crne Gore. Ja imam procjenu o vrijednosti te imovine. U svakom slučaju, imam u onom fizičkom dijelu, u onom dijelu koji se odnosi na fizičku veličinu te imovine. Po brojnosti i količini i ne bih prejudicirao sada o njenoj finansijskoj vrijednosti, ali je vrijednost odnešene imovine daleko veća nego što se to u javnosti do sada pojavljivalo u bilo kom obliku”.

Podsjetimo, Grahovac je krajem avgusta upozorio da se, pod izgovorom reformi i transformacija vojske, svakodnevno izvlači vojna imovina iz Crne Gore, na šta je Ministarstvo odbrane reagovalo saopštenjem u kojem su konstatovali da general Grahovac “bez imalo profesionalne i moralne mjere pokušava deskreditovati i optužiti najodgovornije ljude u Crnoj Gori i Srbiji, kao i njegove dojučerašnje kolege”. Na ovu činjenicu Grahovac kaže:

“Svi ti njihovi demanti su izgledali kao jedno klasično ogovaranje i ruženje. Niko nikad od njih nije demantovao ili osporio nijedan moj navod, a vrijeme je potvrdilo, na nesreću, u potpunosti svaku moju procjenu i svaki moj stav. To su demanti koji služe za neku političku potrebu. Obično se kriju iza nekih informativnih službi, a niko od njih nije u stanju da izađe u javnost sa vrlo konkretnim i preciznim stavovima i informacijama”.