Tribunal je domaća i međunarodna obaveza

RSE
U reagovanje na najnovije optužbe glavne tužiteljke Haškog tribunala politički vrh u Beogradu ne krije da je došlo do zastoja u saradnji sa ovim sudom, ali to pravda političkim razlozima i učestalim izbornim procesima. Ministar za ljudska i manjinska prava i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je to državna obaveza i da je na toj relaciji došlo do prekida, ali ne i potpunog.
LJAJIĆ
Dakle, saradnja postoji u domenu oslobađanja svedoka, saradnja postoji u domenu dostave određenih dokumenata koje potražuje Tribunal. Mi smo imali, to je naprosto činjenica, prekid saradnje i izostajanje saradnje kada su u pitanju izručenja iz prostog razloga što smo imali seriju izbornih ciklusa. Ali nakon održanih predsedničkih izbora nesumnjivo da će se saradnja nastaviti i to saradnja koja podrazumeva i izručenja optuženih, zapravo predstavlja izvršavanje naših međunarodno preuzetih obaveza.
RSE
Slično objašnjenje i obećanje izneo je i ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković:
STOJKOVIĆ
Ja sad to objašnjavam da je bilo očigledno zastoja zbog ovih izbora i da će morati da se intenzivira saradnja. Ali samo govorimo o onom izveštaju za koji sam pitan da nije tačno da nije bilo uopšte saradnje.
RSE
Kako na mogućnost novih izručenja Haškom tribunalu gledaju u Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije. Generalni sekretar SPS Zoran Anđelković:
ANĐELKOVIĆ
Ne očekujem da će Vlada Srbije ikoga juriti po ulicama i hapsiti.
RSE
A ukoliko do toga ipak dođe?
ANĐELKOVIĆ
Očekujem da će se predsednik Vlade ipak pridržavati onoga što je rekao ovde u parlamentu prilikom inauguracije. Ako se drugačije bude ponašao mi ćemo naravno u skladu sa tim tada i dati drugačiju izjavu.
RSE
Ipak većina ovdašnjih političara slaže se u oceni da je Haški tribunal domaća i međunarodna obaveza i da je neophodan nastavak saradnje. Ali i dalje međutim traju sporenja oko toga ko je nadležan za hapšenje i izručenje haških optuženika. U izjavi za B92 ministar inostranih poslova Vuk Drašković kaže da nema razloga da on bude predsednik Nacionalnog saveta s obzirom na to da Hag ne traži ambasadore, već generale vojske i policije pa bi na čelu Saveta trebalo da se nađe i njihov resorni ministar. Drašković dalje kaže: «Činjenica da to ministar vojni izgleda odbija, a republički ministri policije i pravde nisu ni određeni za članove Saveta, jasno ukazuje na to gde su prepreke, ko koči i ko hoće svoje obaveze da svali na šefa diplomatije. Neka me zaborave”, poručio je Drašković.

Ministar pravde Zoran Stojković tvrdi da ovaj posao nije u nadležnosti njegovog ministarstva.
STOJKOVIĆ
Ona priča besmislena gospodina Draškovića da treba da radi to MUP i Ministarstvo pravde Srbije potpuno je netačna i pokazuje da on ne zna ni Ustav ni zakon. Nadležnost je zajednice Srbija i Crna Gora. Ona je osnovala Savet, Savet donosi odluke. A ministarstvo policije samo izvršava takve odluke u smislu privođenja sudu, i nakon odluke suda slanja u Hag.
RSE
Kako se saznaje u Beogradu Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom trebalo bi da se sastane najkasnije do kraja iduće sedmice kada se očekuju i neki konkretniji odgovori. Inače, politički vrh u Beogradu često je iznosio tvrdnje da se general Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji, ali iz Haga nikada nisu stizali signali da se takve tvrdnje prihvataju ozbiljno. I dalje ostaje pitanje šta državni organi mogu da ponude kao dokaz uz tvrdnje da Mladić nije u Srbiji. Evo odgovora ministra odbrane Prvoslava Davinića:
DAVINIĆ
Zaista moramo da se bolje organizujemo i da imamo jednu koordiniranu akciju svih organa koji tome mogu da pripomognu i mislim da je sada postalo totalno jasno da je ulog jako veliki. Ne tvrdim, ali sam rekao da mi imamo dve mogućnosti: jednu da vidimo da je on ovde i da onda odgovorimo našim međunarodnim obavezama ili da dokažemo, ali kredibilno, da on nije ovde. Da biste dokazali, čini mi se, da on nije ovde morate još bolje da se organizujete nego da ga nađete ovde. Kad se dobro organizujete i preduzmete akcije onda će rezultati akcije biti jedno ili drugo.