Posljedice globalnog zagrijavanja nepopravljive?

Prognoza globalog zatopljenja

Članovi Međuvladina Panela o klimatskim promjenama (IPCC) završili su nacrt izvješća zaključkom u kojemu stoji da bi posljedice globalnog zagrijavanja po stanovništvo Zemlje mogle biti nepopravljive.

Članovi Međuvladina Panela o klimatskim promjenama (IPCC) završili su nacrt izvješća zaključkom u kojemu stoji da bi posljedice globalnog zagrijavanja po stanovništvo Zemlje mogle biti nepopravljive.
U izvješću UN-ova panela o klimatskim promjenama, nagrađenog Nobelovom nagradom, sažeto je opsežno izvješće o problemu globalnog zagrijavanja te su istaknute smjernice plana djelovanja u predstojećih pet godina.U sintezi izvješća sažete su glavne točke triju opsežnih dokumenata nastalih tijekom ove godine. Oni se odnose na dokaze o klimatskim promjenama, njihove aktualne i moguće buduće posljedice na život na Zemlji te se iznose opcije koje bi omogućile konkretno suočavanje s problemom. Idući sastanak IPCC-a održat će se sljedeći mjesec na Baliju. Vlade će se pokušati usuglasiti oko "smjernica" pregovora čiji bi cilj trebao biti dogovor o smanjenju emisije stakleničkih plinova plinova nakon 2012. kada ističe UN-ov Protokol iz Kyota. Svrha mjera o kojima će se još raspravljati na konferenciji koja će se održati od 3. do 14. prosinca, bit će produbljenje i ubrzanje smanjenja zagađenja nastalog emisijom stakleničkih tvari kao i pomoć zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama

Vakcina za rak?

Tkivo pacijentovog vlastitog tumora je moguće iskoristiti u razvoju vakcine namijenjene liječenju tog konkretnog slučaja raka, vjeruju kanadski naučnici. Riječ je o vakcini koja bi nastala u kombinaciji s fotodinamičkom terapijom, karakterističnoj po korištenju zraka svjetlosti u aktiviranju lijekova za rak.

Ovom metodom je moguće tretirati i ćelije porijeklom iz tumora te ih tako pretvoriti u vakcinu koje će stimulisati imunološki sistem pacijenta i tako mu pomoći u borbi protiv zloćudne bolesti, objašnjavaju naučnici s British Columbia Cancer Agency u British Journal of Cancer.

Dosad je metoda ovakvog tretiranja ćelija tumora i njihove primjene u liječenju testirana samo na miševima.

Značajna prednost ovog pristupa je mogućnost velike brzine liječenja i razvoja prilagođenih tretmana namijenjenih djelovanju na proteine koji su specifični za svakog pojedinačnog pacijenta, kažu istraživači.

Porast razine mora prijeti afričkoj obali

Infrastrukturi uz afričku obalu prijeti sve veća opasnost od erozije zbog rasta razine mora uzrokovane promjenom klime, upozorio je čelnik Programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP). Achim Steiner, izvršni direktor UNEP-a, kazao je na konferenciji za novinare u Johannesburgu da su lučka postrojenja, rafinerije i privatna vlasništva već ugrožena globalnim zatopljenjem."Neke projekcije IPCC-a (Međuvladina skupina za klimatske promjene) govore da bi globalno zatopljenje moglo pogoditi trećinu infrastukture na afričkoj obali do kraja stoljeća, jer znamo da se razina mora podiže između 20 i 60 centimetara ovog stoljeća", rekao je Steiner.IPCC je 2007. predstavio izvješće kojim je pokazao da su aktivnosti Čovjeka krive za globalno zatopljenje te iznio procjene za budućnost.Znanstvenici upozoravaju da će najviše šteta pretrpjeti Afrika, ne uspije li svijet zaustaviti globalno zagrijavanje.Dijelovi Afrike već su postali nepogodni za poljoprivredu i
življenje.Nadalje, klimatske promjene u Africi pogoršat će suše, a istodobno izazvati poplave u priobalju, prognozirao je u rujnu znanstveni savjetnik britanske vlade David King.King je procijenio da će do 2080. godine glad zahvatiti dodatnih 70 milijuna Afrikanaca kao rezultat globalnog zagrijavanja.UNEP će stoga pozvati na smanjenje ispuštanja plinova s učinkom staklenika na skupu planiranom u prosincu na Baliju u Indoneziji.UNEP je bio suorganizator skupa održanog ovoga tjedna u Južnoj Africi na temu zaštite i razvoja marina i luka u subsaharskoj Africi.U Johannesburgu je Steiner upozorio da stručnjaci teško mogu pratiti kako se stvarno globalno zagrijavanje održava na Afriku jer taj kontinent i "ne zna što se zbiva u njegovu okolišu"."Mnogi afrički gradovi nemaju instrumente za mjerenje onečišćenja", rečeno je u Johannesburgu.K tomu, "Svjetska meteorološka organizacija je ustanovila da Afrika ima osminu minimalne kritične infrastrukture potrebne za praćenje meteorologije".