Hartmann potvrdila Holbrookovu izjavu

RSE Bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann izjavila je kako nikada nije tvrdila niti postoje dokazi da je nekada sklopljen sporazum između američkog diplomata Richarda Holbrookea i optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića kojim bi se ovome jamčilo da neće biti uhićen.
U izjavi koju u ponedjeljak prenosi list Dnevni avaz Hartmann je istaknula kako ovakvu optužbu nigdje nije navela u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Mir i kazna" dodajući kako preslika dokumenta kojim su mediji u Srbiji pokušavali dokazati postojanje takvog sporazuma nije autentična.

Sam Holbrooke je navode o njegovu sporazumu s Karadžićem nazvao "odvratnim lažima".

"To je jedna odvratna laž. Nevjerojatno je da i dalje netko vjeruje na riječ jednom ratnom zločincu a ne SAD-u i ljudima koji su donijeli mir na Balkanu", izjavio je Holbrooke tijekom vikenda za lokalne medije u BiH.

Florence Hartmann potvrdila je kao se Holbrooke neprestano zalagao za uhićenje Karadžića i drugog najtraženijeg optuženika za ratne zločine Ratka Mladića no smatra kako je on istodobno bio prilično usamljen u takvim zahtjevima u redovima američke administracije.

"Njegovo stajalište je, i to sam istaknula, bilo izrazito manjinsko unutar američkog vodstva", kazala je Hartmann.
Zaključila je kako je sasvim logično da u situaciji kada su Karadžić i Mladić već 12 godina na slobodi ljudi sumnjaju u iskreno zalaganje SAD i njenih saveznika da se ova dvojica doista privedu pravdi.