Referendum o otcjepljenju RS kao ustavna mogućnost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i visoki funkciner Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović ističe da su stavovi ove stranke oko ustavnih promjena poznati skoro dvije godine, te da ovo nije ništa novo. Stav SNSD-a je da BiH može funkcionisati samo kao federalna država, i to je više puta rečeno. Prirodno je da federalna jedinica ima pravo na otcjepljenje, smatra Radmanović:

„Svugdje na svijetu, evo podsjećam i vas, građani imaju pravo na lično izjašnjavanje o krupnim pitanjima.“

Da li slučajno ili ne, pitanje referenduma kao jedan od principa svoga djelovanja u narednom periodu stavila je i Srpska demokratska stranka. Lider SDS-a Mladen Bosić:

„Državljani i građani RS-a imaju pravo da se opredijele oko najvažnijih političkih pitanja koja se tiču RS-a.“

Kada je u pitanju referendum za samostalnost RS-a to apsolutno nije moguće, kaže predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Socijaldemokratske partije BiH:

„Prvo, ustavno nije moguće u ovom trenutku. Drugo, ne vjerujem da će, tako da kažem, drugi dio, odnosno političke stranke iz Federacije ikad pristati da to bude dio paketa ustavnih reformi. A i sam sam protiv toga - iz razloga što RS nije federalna jedinica BiH, odnosno RS nije samo mjesto i entitet koji je vlasništvo jedne partije ili jednog naroda.“

Šefket Hafizović, iz Stranke demokratske akcije, najnovije prijedloge SNSD-a smatra neozbiljnim:

„Zašto bi onda učestvovali u razgovorima oko ustavnih reformi i zašto bi oni kao politička stranka prihvatali nešto što će za izvjesno vrijeme da daju na provjeru? To su smiješne ideje. Mislim da one imaju, ipak, za cilj da jačaju njihovu poziciju, koja očito ide od krajnje lijeva do krajnje desna. Mislim da bi se napokon SNSD trebao svrstati - da li su u centru, da li su skroz desno, da li su skroz lijevo.“

Stvar ustavnih promjena je stvar koju treba da riješe političari u ovoj zemlji, kaže američki ambasador u BiH Daglas Meklhejni:

„Što se mene tiče, oni koji predstavljaju ljude u ovoj zemlje su ti koji treba da odluče oko promjena Ustava. Ako oni odluče da nešto bude dio tog ustava, pa i ovo pitanje, to je u redu.“

Inicijative koje dolaze iz RS-a u vezi sa referendumom za samostalnost, profesor ustavnog prava iz Sarajeva Omer Ibrahimagić ocjenjuje političkim igrama kako bi se odložile bilo kakve promjene državnog ustava:

“Jer oni već unaprijed znaju da druga strana neće pristati na bilo kakav referendum kojim bi se doveli u pitanje integritet, suverenitet, cjelovitost BiH.”

Profesor Ibrahimagić podsjeća na mišljenje Badenterove komisije koje je dato na pitanje Socijalističke Republike Srbije iz 1991. godine:

“I ta je komisija, Badentrova, rekla da pravo na samoopredjeljenje u procesu disolucije Jugoslavije mogu imati samo narodi jedne republike koja je podnijela zahtjev za disoluciju, za nezavisnost, a ne grupe, nacionalne grupe unutar te republike.”

Zbog toga ovakve inicijative nisu opravdane jer nemaju pravnog utemeljenja i one služe samo za zamajavanje javnosti, zaključuje profesor Ibrahimagić.