ISLAMABAD

Najmanje 50 militanata i 8 pakistanskih vojnika poginuli su u napadu pakistanskih specijalaca na Crvenu džamiju u Islamabadu, gde su okupljeni religiozni ekstremisti koji drže taoce, saopštila je vojska.
Među stradalima je i lider islamista, imam Abdul Rashid Gazi.
Zarobljeno je oko 20 osoba koje su pokušale da pobegnu i oslobođeno oko 80 talaca dece, ali se veruje da dobro naoružani militanti, koji i dalje kontrolišu deo ovog zdanja, drže jos neutvrđeni broj talaca.
Napadi su počeli pošto su propali pregovori oko mirnog oslobađanja talaca.
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao je u subotu da aktivisti i njihov lider nemaju drugog izbora nego da se predaju i da će, ukoliko to ne učine, biti ubijeni.
Imam Abdul Rashid Gazi je poručio da će on i njegovi sledbenici radije umreti nego se predati, izražavajući nadu da će njihova smrt podstaći islamsku revoluciju u Pakistanu.
Sukobi između ekstremista i vojske počeli su 3. jula, kada su se ekstremisti povukli u Crvenu džamiju. Prema zvaničnim podacima, 24 osobe su poginule u tim sukobima, ne računajući današnje žrtve.
Crvena džamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporište protivnika Perveza Mušarafa koji podržava američku kampanju protiv terorizma.