Podela Kosova nije na stolu

Portparol pregovaračke ekipe Kosova Skender Hiseni izjavio je da su glasine o mogućoj podeli Kosova spekulacije, jer su i dalje na snazi osnovni prinicipi koje je u procesu rešavanja statusa utvrdila Kontakt grupa:

«Mi ipak ne vidimo da je potrebna panika oko ovog pitanja, pre svega što znamo da su na snazi tri osnovna rukovodeća principa Kontakt grupe za definisanje statusa Kosova. Jedan od tih rukvodećih principa je teritorijalni integritet Kosova, odnosno da nema podele Kosova,» kaže Hiseni ističući kako ne postoji ni jedan razlog da se ne veruje u ove principe.
To su prema njemu spekulacije, jer «Ukoliko bi došlo do promena granica bilo koje bivše jugoslovenske federalne jedinice, onda će se dogoditi izuzetno veliki problemi, koji su poznati i kojih je međunarodna zajednica svesna.»
Politički analitičar Lulzim Peci ističe da je i ranije bilo onih koji su rešenje statusa Kosova videli u njegovoj podeli i da se o tome neformalno razgovaralo i u diplomatskim krugovima.

«Međutim, nakon uspostavljanja kriterijuma Kontakt grupe da ne može biti promena granica i snažnih stavova Evropske unije o tome, iako se to sada spominje kao moguća opcija, nema realnih mogućnosti da se to i ostvari», kaže Peci.
On ističe da bi situacija mogla da se promeni ukoliko bi Srbija priznavanje nezavisnosti Kosova uslovila podelom, odnosno dobijanjem pojedinih delova, posebno severa Kosova.

«Situacija može da se iskomplikuje ukoliko bi dobijanje severa Kosova Srbija uspostavila kao račun za priznavanje nezavisnosti Kosova i ta mogućnost postoji,» kaže Peci.

U pojedinim stranim glasilima i u izjavama pojedinih političara i analitičara u zadnje vreme se pitanje podele Kosova spominje kao mogućnost rešavanja statusa Kosova, ukoliko bi se sa tim saglasile institucije Kosova i Srbije. Kosovo se sa tim, bar prema onome što je sada poznato, neće saglasiti.