Rusi ili Vlada

...Na naslovnici najtiražnije crnogorske dnevne novine osvanuli Milo i Ranko. Nije poenta u tome što su osvanuli, već što Krivokapić prijeti Đukanoviću da će srušiti crnogorsku Vladu ako Milov DPS proda Rusima jedinu crnogorsku Termoelektranu. U cijeloj priči jedino me zabrinjava što prvi put Ranka vidim bez osmjeha. Već ga zamišljam kako ulazi u Milov kabinet, udara šakom o astal i odlučno saopštava: "Šefe, Rusi ili Vlada"...

Velibor COVIC, novinar iz Podgorice, dugogodišnji urednik biroa Radija Slobodna Evropa u Podgorici

Subota, 9. jun 2007. godine
Niko mi nije kriv što uz prvu jutarnju kafu u novinama i dalje tražim društvene teme, a zaobilazim izvještaje s berzi. Čitam da će crnogorska snaha, Arkanova udovica Ceca, početkom avgusta održati mega koncert na fudbalskom stadionu u Herceg Novom. Među organizatorima koncerta su neki moji poznanici, koji su prije petnaestak godina duboko prezirali Miloševićev duet topova i novo-komponovanih turbo pjevačica. Mjesec dana prije Cecinog koncerta, u Budvi će gostovati Rolingstonsi, a ključni organizatori tog spektakla biće ljudi koji su se divili Miloševićevim pjevačicama i topovima. Mislim da bi bilo najpoštenije da Ceca i Rolingstonsi održe koncerte istovremeno, kako bi organizatorima pružili priliku da zamijene poslove i rade ono što vole. Tako bi se konačno napravio realan popis rokera u Crnoj Gori. Ako se ne prihvati moja ideja, radije ću na Cecu, nego na Rolingstonse.

Nedjelja, 10. jun 2007. godine
Na naslovnici najtiražnije crnogorske dnevne novine osvanuli Milo i Ranko. Nije poenta u tome što su osvanuli, već što Krivokapić prijeti Đukanoviću da će srušiti crnogorsku Vladu ako Milov DPS proda Rusima jedinu crnogorsku Termoelektranu. U cijeloj priči jedino me zabrinjava što prvi put Ranka vidim bez osmjeha. Već ga zamišljam kako ulazi u Milov kabinet, udara šakom o astal i odlučno saopštava: "Šefe, Rusi ili Vlada". Sve do skorašnjeg kongresa Rankove SDP stranke, mediji će iz pouzdanih izvora tvrditi da je manji koalicioni partner napravio trajni otklon od DPS-ovog modela privatizacije. A kada na kongresu Ranko obnovi osmjeh, kada njegova partija dokaže svoju autonomnost, sve će biti po starom. Nema pada Vlade, nas i Rusa 300 miliona.

Ponedjeljak, 11. jun 2007. godine
Moja najmlađa kćerka završila je drugi razred Filološke gimnazije i okončala školu engleskog i talijanskog u Oxford centru. U jednoj podgoričkoj kafe-bašti, Anita i ja, smišljamo kako da se osvetimo majci što je tokom cijele školske godine gunđala. Šaljemo joj SMS poruku: "Nemoj da se ljutiš, napuštam kuću. On je lijep, ima minđušu na nosu. Nema veze što je mnogo stariji od mene. Ni marihuana nije tako loša". Tu smo stali da je srce ne strefi i odmah dodali: "Naravno, znaš da ništa od ovoga nije tačno. Samo smo htjeli da ti kažemo kakvih problema imaju neki roditelji. Volimo te što stalno i uvijek brineš o svojoj djeci".

Utorak, 12. jun 2007. godine
Na zidu jedne trošne podgoričke zgrade, friško ispisano: "Slavko, vrati se". Autora slogana očigledno je inspirisao lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, koji je prije nekoliko dana pozvao Slavka Perovića da se u interesu demokratizacije društva vrati u Crnu Goru i aktivira Liberalni savez. Prije petnaestak godina na istom zidu pisalo je: "Jevreme, vrati se".
Moj prijatelj, koji za sebe tvrdi da je najbolji analitičar u Crnoj Gori, kaže da je za sve kriv zid i još objašnjava da je prije 40 godina, zbog tog istog zida, Veljko Vlahović zapisao: "Crna Gora tjera djecu ispod svojih skuta i za njima lije i svoje i tuđe suze". U Crnoj Gori se sve mijenja, samo još traje zid.

Srijeda, 13. jun 2007. godine
Bio sam na sahrani jednog prijatelja. "Moji su drugovi biseri rasuti po cijelom svijetu…"

Četvrtak, 14. jun 2007. godine
Predstavnici deset evropskih država dolaze sutra na Cetinje kako bi podržali i ohrabrili ideju o izgradnji zajedničkog doma za tri velike hrišćanske svetinje, koje su se, poslije više-vjekovnog istorijskog puta, posljednjih 60 godina, nastanile u Crnoj Gori. Od Jerusalema preko Rodosa, Nice, Malte, Petresburga, Kopenhagena, Berlina, Beograda, do Cetinja, tri relikvije, ruka Svetog Jovana Krstitelja, čestica sa Isusova krsta i ikona Bogorodice Filermose, uvijek su bile zajedno. Ovdje, u Crnoj Gori, ruku i česticu čuva Anfilohije, a ikonu Državni muzej. Sasvim dovoljno za crnogorsku svađu i potpuno iracionalno za hodočasnike iz cijeloga svijeta.

Petak, 15. jun 2007. godine
Višemjesečna kampanja, koja mi je dokazivala da građani plaćaju struju koju troši ruski Kombinat aluminijuma u Podgorici, dovela je jednu mladu damu na prvo mjesto najpopularnijih ličnosti u Crnoj Gori. Vanji Ćalović, direktorici nevladine mreže MANS, građani više vjeruju, nego svim državnim i političkim liderima, pokazalo je istraživanje jedne ankete. Uprkos i unatoč svemu, cijena struje po kilovat času od danas je za građane skuplja devet posto.
Kada se probude, Crnogorci razmišljaju o cijenama, standardu, stanju na berzi, porodici, ali čim mrkne, parkiraju se pored ekrana, zaborave prijepodnevne nevolje i počnu da navijaju za svoje političke miljenike.
Naslućujem da je najnovija anketa o rejtingu ličnosti od najvećeg povjerenja pravljena prije podne.