Ispovest "Škorpiona" u dokumentarnom filmu

Jezivi snimci ubistva šestorice srebreničkih Bošnjaka, prvi put javno prikazani pretprošlog leta u Haškom tribunalu, tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, dobili su u utorak epilog izricanjem kazne od 58 godina zatvora neposrednim počiniocima ovog zločina. Dokumentarni film “Škorpioni – spomenar” donosi nove detalje o ratnom putu zloglasne jedinice iz svedočenja dvojice njenih pripadnika. Na snimku se, pored ostalog, čuje šta je prethodilo zločinu kod Trnova:

"Stao je autobus, policijske tablice 606, toga se sećam kao dan-danas, on je onako galameći odvalio - izbacuju iz vozila, kažu - šta je to, kakvi su to ljudi? Kaže - to su ovi iz Srebrenice zarobljeni. Došlo je naređenje kad se počnu tamo ubijati, sve na jednoj kamari. Evo sad je naređeno da se razvlače po Republici Srpskoj.. i onda sam čuo na radio-vezi kad Boca njih zaustavlja i govori tim 5-6 ljudi koji su ih pratili, kao - ne mora vojska to da zna. Tu negde, kaže, svratite, treba to završiti."

Direktorka FHP Nataša Kandić za naš program objašnjava u čemu je razlika između ovog filma i snimka kada je javnost prvi put saznala za brutalnu egzekuciju bošnjačkih civila:

"Obojica govore - koji su učestvovali u svim tim njihovim operacijama i što je korišćen arhivski materijal, koji nije ranije, kako oni provode vreme na terenu. Nikad ranije se nije čulo jasno šta oni govore, a sad je pušteno da se čuje šta oni međusobno govore. Oni otvoreno govore o tome kako su skinuli oznake Škorpiona, stavili MUP-ove oznake."

"Kad smo išli na treći teren na Treskavicu, preporučeno nam je da skinemo oznake Škorpiona i da stavimo srpsku trobojku. Dobili smo nove značke koje smo stavili na kape, to je bila srpska trobojka. Da li je to bilo nečije naređenje, da li je to bilo Bocino naređenje, ja stvarno ne znam. Ustvari, i bilo je ružno da idemo sa oznakama Škorpiona, zato što nije bilo oznaka srpskog naroda."

Pripadnici Škorpiona u kameru iznose pravu hronologiju ratnih dešavanja tokom 90-ih godina. Poput epizode kod Vukovara u jesen 1991, čiji akter je bio lider srpskih radikala, a sada haški optuženik Vojislav Šešelj:

"Na Prvomajskoj ulici pobijeni su pet policajaca i četiri pripadnika vojske. I sutradan se pojavio Šešelj i traži da ide da vidi prvu liniju, da vidi gde je ta Prvomajska ulica, onda ga mi povedemo da vidi te leševe. I on to tako pogleda i kaže: "Što to niste spalili, hoćete da dobijete neku zarazu?" Onda je otišao na drugi kraj ulice pa je tražio da pucamo preko puta, tamo gde su Hrvati."

Krvavi put “Škorpiona” nastavljen je tokom rata na Kosovu. Pripadnik jedinice Saša Cvjetan osuđen je na 20 godina zatvora za ratni zločin ubistva 14 Albanaca i ranjavanje petoro dece u Podujevu, 28. marta 1999. godine:

"Cvjetan kad je izašao bio je pocrveneo kao rak, uzrujan, vidi se da je odgovoran, to ne može da te slaže niko - kad ubiješ čoveka."

Iako je u protekle dve godine o “Škorpionima” bilo dosta reči u medijima, najnoviji dokumentarac je privukao izuzetnu pažnju publike, kaže za Radio Slobodna Evropa urednik medijske kuće B92 Veran Matić:

"13 odsto svih onih koji su juče gledali televiziju uopšte, gledalo je ovaj film. Ukupno na nivou Srbije to je 317.690 gledalaca. To je rezultat koji odgovara rezultatu naših najgledanijih vesti. Da bih uporedio sa juče najgledanijim programom, to je utakmica između Mančestera i Rome, tu utakmicu je pratilo 741.000, što znači da je nešto manje od pola pratilo ovaj film i on se nalazi na drugom mestu po gledanosti od svih naših programa juče."

Gledalaca bi bilo i više, da mnogi već po automatizmu ne izbegavaju ovakve teme:

"Mislim da nisam ni minut uspeo da gledam u kontinuitetu. Nemam više snage da se vraćam u to."

"Nisam obožavalac. Svaki put kad se to pojavi na TV, ja to prebacim, ne mogu to da gledam. Ne mogu da razumem da neki čovek može drugome da uzme život, ako mu je Bog dao taj život."

"Ne mogu više da se vraćam na te teme. Osećam se loše posle tog filma. Gledao sam majke žrtava nezadovoljne posle suđenja. Mislim da je to bilo dovoljno. Znam šta su radili, da gledam baš to, da mučim sebe, nisam mazohista."

"Za mene nema nikakvih spornih momenata, zna se šta su radili, vidi se sve lepo. Trebalo ih je osuditi na najstrožu kaznu koja postoji u ovoj zemlji."