Debata o Kosovu se nastavlja

RSE (agencije)

Ambasador Velike Britanije, koja u aprilu predsedava Savetom, Emir Džouns Peri rekao je na konferenciji za novinare nakon završetka rada da je Ahtisarijev plan dobar i za Kosovo i za Srbiju, ali i njihov put ka Evropskoj uniji i NATO. On je kazao da se nastavljaju razgovori o ruskom predlogu da Savet bezbednosti uputi misiju u Beograd i na Kosovo, ali da datum još nije utvrđen.

Nije bilo sugestija da Ahtisarijev plan bude odbačen ili zamenjen, rekao je Peri, ukazavši da je ovo samo početak debate. Na pitanje ko pravi nacrt rezolucije, on je odgovorio da su to Kontakt-grupa, EU, SAD.

Novinarima se obratio i Ahtisari, koji je rekao da nema nameru da unosi izmene u svoj plan, napomenuvši da je već predat generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Dodao je da je Savet bezbednosti taj koji odlučuje o tome što je uradio kao posrednik a da sinoćnje zasedanje predstavlja početak procesa odlučivanja u UN o budućnosti Kosova.

Koštunica: Odbaciti Ahisarijev predlog

Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražio je na sinoć od Saveta bezbednosti UN da odbaci predlog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, kao i nove pregovore o statusu, uz novog međunarodnog posrednika.

Na zatvorenoj sednici Saveta, Koštunica je rekao da Srbija odbacuje predlog Martija Ahtisarija i izrazio uverenje da će novi pregovori "ovog puta važeću Rezoluciju 1244 uzeti za jasan i čvrst okvir pronalaženja sporazumnog rešenja" za Kosovo.

On je kazao da "Srbija odlučno odbacuje Ahtisarijev predlog kao protivpravan i nelegitiman akt rasparčavanja države Srbije" i dodao da "stav Srbije glasi da je nužno započeti novi pregovarački proces sa novim međunarodnim posrednikom".

"Možete biti sasvim sigurni da srpski narod nikada neće dozvoliti da se njegova država komada, niti bi ikada mogao priznati postojanje nezavisne države na svojoj teritoriji", poručio je Koštunica.

Koštunica je rekao da je "vreme da se stvari postave na pravi i valjan način i da počnu neposredni razgovori Beograda i Prištine", uz podsećanje da je Ahtisari pre konačnog predloga za Kosovo organizovao samo jedan sastanak na kojem je bilo reči o statusu pokrajine.

Koštunica je rekao da Beograd u "punoj meri podržava inicijativu Rusije da SB odredi svoju misiju koja bi posetila Srbiju i na licu mesta se uverila u dosadašnji stepen ispunjenosti obaveznih standarda" i da to omogućava da važeća rezolucija SB zauzme centralno mesto u budućim razgovorima o uređenju pokrajine.

Sejdiu: Odlaganje rešenja kontraproduktivno

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je sinoć u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku da treba doći što pre do rešenja statusa Kosova i ocenio da bi odlaganje bilo kontraproduktivno.

On je novinarima u pauzi sednice Saveta bezbednosti, nakon neformalnog susreta sa ambasadorima, rekao da je ovo "važan dan za budućnost Kosova" kada je Marti Ahtisari izložio svoj predlog za status Kosova. On je zahvalio izlasniku UN na "balansiranom i kompromisnom" dokumentu.

Sejdiu je kazao da je njegove stavove na sednici izneo šef UNMIK-a Joakim Riker.

"Imali smo 14-15 meseci razgovora i iscrpli sve mogućnosti za dogovorno rešenje. Ljudi na Kosovu čekaju, oni imaju pravo na jasnu perspektivu. Svako odlaganje bilo bi kontraproduktivno", rekao je Sejdiu.

Sejdiu je svoje stavove izneo ambasadorima, na neformalnom sastanku, izvan sale u kojoj je zasedao Savet bezbednosti UN.