Osam godina posle

Početkom vazdušnih napada NATO-a protiv srpskih ciljeva, 24. marta 1999. godine, najavljeno je rađanje slobode za narod Kosova, koji je doživljavao veliku tragediju, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu povodom osmogodišnjice od početka vazdušnih napada NATOa na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Sejdiu se zahvalio NATO Alijansi na intervenciji kojom je sprečeno etničko čišćenje i genocid nad kosovskim Albancima.

U saopštenju predsednika ističe se da je nakon osam godina u slobodi, Kosovo na pragu realizacije volje njegovog naroda za nezavisnošću.

“Borba kosovskih Albanaca za slobodu, demokratiju, nezavisnost, koju je vodio predsednik Ibrahim Rugova, zajedno sa borbom Oslobodilačke vojske Kosova, krunisaće se međunarodnim priznanjem Kosova”, navodi se u saopštenju i dodaje da će se uskoro u SBUN doneti odluka.

“Nezavisnost će služiti svim građanima’, rekao je Sejdiu.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, ocenio je da je 1998. i 1999. godine borba OVK naišla na podršku naroda i međunarodne zajednice.

“Demokratski svet i najsnažnija Alijansa na svetu NATO, dali su istorijski doprinos oslobođenju Kosova, čime je 24. marta 1999, počela nove era”, rekao je Tači, koji je bio politički lider OVK.

Albanski lideri su ocenili da sada predstoji period kada će se zajedno sa međunarodnim partnerima okončati proces formiranja države, slobodne i sigurne za sve njene građane.