Ubijen član Helsinškog odbora Duško Kondor

Sadik PAZARAC

Brutalno ubistvo poznatog bijeljinskog profesora, pedagoga i humaniste, i aktiviste Helsinškoga odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Duška Kondora i teško ranjavanje njegove 21-godišnje kćerke izazvalo je nevjericu i veliko zaprepašćenje među članovima njegove porodice, prijateljima, kolegama, učenicima i svim građanima Bijeljine.

Ubica Jasmin Baraković, od ranije poznat policiji po kriminalu, dilanju i uživanju droge, na krajnje bezobziran način, u kasnim večernjim satima pozvonio je na vratima stana porodice Kondor, a potom je ispalio rafal iz automatske puške kroz zatvorena vrata, a meci su na mjestu usmrtili profesora Kondora, dok je jedan metak teško ranio kćerku Ninu, ali srećom njen život nije u opasnosti.

Ova teška nesreća mogla se sigurno spriječiti i izbjeći da su pravosudni organi u Bijeljini reagovali profesionalno i na zakonski način. Bezobzirni ubica je dvije godine proganjao kćerku Ninu, prijetio njoj i cijeloj porodici, a Duško Kondor je o tome više puta obavještavo policiju i tražio je zaštitu za porodicu, a samo prije četiri dana izbušene su i gume na njegovom automobilu.

Duško je u dva navrata odlazio u policijsku stancu i prijavljivao prijetnje i ponovo tražio zaštitu za porodicu. Pravosudni organi nisu ozbiljno shvatili te prijetnje, koje su dovele do neviđene tragedije na kućnom pragu porodice Kondor. Neshvatljivo je da su pravosudni organi oglušili se na vapaj porodice Kondor, pogotovo što su znali da je protiv ubice do sada podneseno oko 30 prekršajnih i krivičnih prijava i da je u ovom trenutku trebalo da bude na izdražavanju zatvorske kazne.