Rešenje statusa do kraja juna?

Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu, Šefer je izjavio da je “EU dala punu podršku planu Ahtisarija”. Ono što će proizaći iz konsultacija u Beču biće uključeno u konačni predlog, koji će ići na Savet bezbednosti UN, rekao je Šefer. On je kazao kako je neophodno da Savet bezbednosti UN donese posebnu rezoluciju o statusu Kosova:

“U Savetu bezbednosti sve zemlje članice treba da ocene sadržaj predloga i biće neophodno da se donese jedna odluka.”

Šefer je istakao da je Rusija do sada imala konstruktivnu ulogu u Kontakt-grupi i veruje da će shvatiti da je zajednička odgovornost da doprinese stabilnosti u regionu i istakao kako ne želi da prejudicira kakav će stav zauzeti Rusija u Savetu bezbednosti u vezi sa predlogom Ahtisarija. Govoreći o dva dana pregovaračkog procesa u Beču, šef kosovske delegacije Veton Sutroi je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da je zvanični Beorgad u Beču pokušao da, ponašajući se kao i u Rambujeu, predloži sasvim novi paket:

“Koji polazi od premise da će Kosovo biti autonomna pokrajina Srbije i sva rešenja treba da bude podvrgnuta rešenjima u Ustavu Srbije, što celokupni paket čini bezvrednim. Mi smo stavili do znanja zvaničnicima Beograda da je za naš paket Ahtisarija primenljiv samo u nezavisnom Kosovu i da svi predlozi o kojima oni govore mogu da budu predmet međudržavnog sporazuma između država Kosova i Srbije.”

Suroi je kazao kako se kosovska strana zalagala za pomogne ovom procesu, međutim odbili smo bez razmišljanja spominjanje Ustava Srbije, kao što je za nas nepriihvatljivo da se u dokumentu spomene izričito ustav Bugarske ili Moladavije, koji nisu relevantni za uređivanje života na Kosovu.