BEOGRAD/PRISTINA

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari) predstavio je u petak vlastima u Beogradu i Pristini svoj predlog buduceg statusa Kosova. On je izjavio da se nada kako ce konacni predlog o statusu Kosova biti zavrsen na prolece, kada obe strane iznesu svoje primedbe na njegov sadrzaj.
Cilj ovog resenja je da se stvore temelji za odrzivu i stabilnu buducnost Kosova u kojoj ce pripadnici svih zajednica - albanske, srpske i ostalih, moci da zive dostojanstveno i sigurno," izjavio je Marti Ahtisari u Beogradu nakon sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadicem.
Tokom posete Pristini on je ponovio stavove Kontakt grupe da neche biti podele Kosova i pozvao obe strane na dalje razgovore.
U tekstu tog plana ne pominje se nezavisnost Kosova, kao ni daljni suverenitet Srbije nad tom pokrajinom. On predvidja uspostavu ureda predstavnika Evropske unije sa sirokim ovlascenjima, znacajno prisustvo evropske policije i siroka prava preostaloj srpskoj zajednici. Kosovo ce moci da sklapa medjunarodne sporazume i trazi prijem u organizacije poput Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Medjunarodnog monteranog fonda, a takav pravni status omogucice drugim zemljama da pojedinacno priznaju kosovsku nezavisnost. Kosovo ce imati drzavno znamenje, ukljucujuci zastavu i himnu, a sluzbeni jezici bice albanski i srpski. Predvidjeno je uspostavljanje zastitnih podrucja oko najvrednijih srpskih kulturno-istorijskih spomenika i verskih objekata. Kosovska Mitrovica ce biti podeljena na dve opstine – albansku i srpsku, za zajednickom gradskom upravom.
Martti Ahtisaari je danas u Pristini i Beogradu izjavio kako ce albanska i srpska strana dobiti jos jednu priliku da kroz razgovore postignu kompromis o spornim odredbama njegovog plana. Razgovori bi trebalo da se odrze u Becu, od 12. do 23. ovoga meseca. Konacan predlog resenja potom ce pocetkom iduceg meseca biti prosledjen generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, a Savet bezbednosti UN-a trebalo bi da ga potvrdi specijalnom rezolucijom u aprilu ili maju.
Glavne odredbe Ahtisaarijevog plana objavljene su na zvanicnoj Internet stranici njegovog ureda - www.unosek.org