BiH, Srbija i Crna Gora pristupile Partnerstvu za mir

Geraqina TUHINA

BOSNA I HERCEGOVINA

Okvirni sporazum o prijemu Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir su potpisali generalni sekretar NATO Jaap de Hoop Scheffer i predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović – u prisustvu 26 ambasadora zemalja članica. BiH je formalno primljena u ovaj NATO program tačno na 11. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu, primetio je generalni sekretar Alijanse Jaap de Hoop Scheffer:

„Bosna i Hercegovina je napokon prešla iz dejtonske u briselsku eru.“

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao da je današnje pristupanje – priznanje onima koju su u prethodnih 11 godina radili u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici, koja je pomagala zemlji. On je naglasio da je ovo prvi korak i da znači i nove napore ako se želi ići napred. Radmanović je obećao da će nastaviti sa
reformama i preduzeti nove:

„Danas počinju da se ostvaruju snovi velikog broja građana Bosne i Hercegovine. Pristupanje Partnerstvu za mir jeste prvi, ali možda najkrupniji korak na putu ka euroatlantskim integracijama za koje smo se opredijelili u Bosni i Hercegovini.“

Međunarodne obaveze, naročito one koje se tiču saradnje sa Haškim tribunalom, nisu izostavljene ni ovom prilikom:

„Prijem u Partnerstvo za mir ne znači da je nestala potreba za potpunom saradnjom sa Haškim tribunalom“, upozorio je Jaap de Hoop Scheffer.

Nebojša Radmanović:

„Nema danas u Bosni i Hercegovini nikoga ko nije spreman da sarađuje s Haškim tribunalom. To je opredjeljenje Predsjedništva BiH, ali i svih drugih u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ne samo što znamo da je to obaveza BiH, nego i želimo da ispunimo sve što je potrebno u saradnji s Haškim tribunalom.“

Nebojša Radmanović tvrdi da je 2009. godina ciljani datum za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO. Mada upozorava da ne voli da govori o vremenskim okvirima, prvi čovek Alijanse Jaap de Hoop Scheffer ipak je napomenuo da je pomenuti datum preran za BiH.

* * * * *

SRBIJA

Predsednik Srbije Borisa Tadić i Generalni sekretar Alijanse Jaap de Hoop Scheffer su u prisustvu predstavnika zemalja članica Alijanse potpisali okvirni dokument o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir.

Prvi čovek Alijanse je ocenio da se radilo o veoma važnom trenutku kao dokaz da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost, i da je izabrala put evroatlantskih integracija.

„Kristalno je jasno da saveznici nisu promenili stav o obavezama prema Haškom tribunalu. Stajalište je isto kao pre Rige, u toku Rige i posle Rige. Ovaj problem neće nestati dok Srbija ne učini da ovaj problem nestane“, kaže de Hoop Scheffer.

Predsednik Republike Srbije je pred ambasadorima NATO zemlja i potom pred novinarima ponovio da je saradnja sa Haškim Tribunalom neophodna.

Generalni sekretar NATO je potvrdio da su u toku razgovora sa Tadićem zemlje članice podvukle važnost regionalnoj saradnji i u tom sklopu su od predsednika Srbije zatražili „odgovoran pristup“ prema rešenju kosovskog statusa.

Predsednik Srbije je objasnio da „odgovoran pristup“ podrazumeva da Srbija više ne sme da vodi ratove: „Mi branimo naše interese i naše granice, ali na evropski način – koristeći diplomatiju“, kazao je Tadić i dodao da je ovo nova, demokratska Srbija.

Boris Tadić će se u toku dana sastati sa komesarom za proširenje Olijem Rehnom i visokim predstavnikom EU Javierom Solanom. Uoči početka samita Evropske unije, koji je posvečen proširenju i uz najavu da će Italija pokrenuti pitanje nastavka pregovora sa Srbijom, Tadić će razgovarati i sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem, ali i sa premijerom Španije Jose Luis Rodriguez Zapaterom.

* * * * *

CRNA GORA

Današnji prijem Crne Gore u Partnerstvo za mir je za generalnog sekretara Alijanse Jaapa De Hoop Scheffera – istorijski događaj:

„Neću preterati ako kažem sa je ovo zaista jedan istorijski trenutak za jednu mladu demokratiju, ali ne tako mladu državu, kao što je Crna Gora.“

Pred stalnim predstavnicima 26 zemalja članica Alijanse, okvirni sporazum o prijemu Crne Gore u Partnerstvo za mir su potpisali generalni sekretar NATO i crnogorski predsednik Filip Vujanović:

„Ovo je dan potvrde svega onoga što smo uradili. U reformama vojske smo uradili mnogo, u značajnim oblastima i uz veliki napor. Ovo je dan u kojem smo preuzeli novu i veliku odgovornost da nastavimo putem kojim smo išli. Kao i do sada, Crna Gora će jednako odgovorno nastaviti svoje vojne i ukupne reforme na putu prema NATO-u i prema Evropskoj uniji.“

Crna Gora je, podsetimo, jedina država koja je imala takozvani čist prijem u Partnerstvo za mir, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina primljene uz napomenu da je neophodna potpuna saradnja sa Haškim tribunalom. Stoga se iz sedišta Alijanse poručuje da će se za punopravno članstvo u NATO svaka zemlja ocenjivati posebno, bez obzira da su u Partnerstvo za mir ušle u paketu.

Za prvog čoveka NATO, proces pristupanja NATO-u jeste proces koji se ocenjuje na osnovu učinka:

„Takođe je princip da će Crna Gora, kao i sve ostale zemlje, biti ocenjivana u skladu da svojim individualnim zaslugama. Znači, ne postoji nešto kao ,grupni pristup‘.“