Različiti stavovi o sednici Saveta bezbednosti

Politički predstavnici kosovskih Albanaca su izjavili da je posle sednice Saveta bezbednosti UN postalo jasno da daljih odlaganja rešenja statusa neće biti i da će većina zemalja članica podržati nezavisnost Kosova.

Aljus Gaši, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, smatra da će sledeće godine Kosovo postati nezavisno:

“Međunarodna zajednica ima projekat sa određenom dinamikom i čvrsto stoji iza njega. Iako je prethodno rečeno da će se u 2006. godini preduzeti maksimalni napori da se postigne pregovarački sporazum, nije bilo izričito rečeno da će se status u 2006. i završiti. Zato ja verujem da je sledeća godina, godina nezavisnosti naše zemlje.”

Portparol Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku naglašava da su i šef UNMIK-a Joakim Riker, ali i predstavnici članica Saveta bezbednosti izneli realnu ocenu postignutih rezultata na Kosovu:

“Posebno pozdravljamo izlaganje zemalja Kontakt grupe, SAD, Velike Britanije, Francuske, ali i drugih, koji su se izjasnili u korist što bržeg rešenja političkog statusa Kosova u skladu sa voljom većinskog naroda uz poštovanje prava manjina.”

Međutim, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković ističe da se ne može govoriti o nikakvim standardima sve dok na Kosovu postoji nasilje za koje bi privremene institucije Kosova trebale da preuzmu odgovornost:

“Postoji nešto što je realnost a to je da je nasilje još uvek prisutno i da taj kontinuitet etnčki motivisanog nasilja jeste realnost. S tim u vezi, nažalost, ono što govori o standardima to je da na ovom prostoru imamo pretnje nečem što podrazumeva golo naslje. Nijedan standard nije ostvaren, niti se Srbi vraćaju, niti imaju slobodu kretanja, niti imamo prava na svoja radna mesta sa kojih smo proterani. Znači, bez slobode kao glavnog faktora koji podrazumeva slobodu kretanja ljudi i robe, naš opstanak je zaista stavljen pod znak pitanja.”

U svakom slučaju, među kosovskim političarima vlada uverenje da će međunarodna zajednica podrzati volju većine građana. U tom pogledu pozdravljen je stav Velike Britanije, koja je zastupala potrebu da Kosovo dobije neki oblik nezavisnosti.