SARAJEVO

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić danas će u Sarajevu prisustvovati obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH, 1. decembra. Programom je predviđena predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH, pozdrav zastavi i obilazak jedinica. Na sinoć održanom prijemu povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, ministar odbrane Nikola Radovanović rekao je: „Spremni smo da izgradimo profesionalne vojne snage, organizirane, opremljene i obučene prema NATO standardima, sa veličinom i strukturom koja je u skladu sa odbrambenim potrebama i ekonomskom moći BiH“.

BERLIN
Donji dom njemačkog Parlamenta (Bundestag) odobrio je produženje njemačke misije u BiH na još godinu dana, ali sa smanjenim brojem pripadnika mirovnih snaga. To će biti prvi korak ka postepenom povlačenju njemačkih mirovnjaka iz BiH, u kojoj se trenutno nalazi oko 850 njemačkih vojnika, prenose agencije. Zvaničnici Evropske unije sastaće se ovog mjeseca i razgovarati o povlačenju iz BiH.

TUZLA
Od ponoći, Međunarodni aerodrom Tuzla potpuno je zatvoren za civilni avio-saobraćaj. Američke vojne snage iz sastav Sfora, stacionirane u Bazi Orao, koje su pružale usluge radio-navigacije napustle su ovu bazu i započele demontažu opreme. BH vlasti nadleže za civilnu kontrolu letenja, nisu osigurale potrebnu opremu zbog čega će prema procjenama Tuzlanski aerodrom biti zatvoren do marta iduće godine.