Zemunski klan planirao i napad na Ambasadu SAD?

Tokom drugog dana svedočenja, svedok saradnik Dejan Milenković izjavio je da je ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića bilo političko i da se razlikovalo od drugih zločina Zemunskog klana koji su počinjeni zbog kriminalnih poslova te grupe. Milenković je ponovio da su političari Nebojša Čović i Vojilsav Šešelj bili upoznati sa planom Zemunaca da se ubije Đinđić, i dodao da je namera vođe klana Dušana Spasojevića i optuženog Milorada Ulemeka Legije bila da Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke, dovedu na vlast:

„Đinđić je ubijen zbog straha pripadnika Zemunske grupe da će biti uhapšeni i kako bi se destabilizovalo stanje u zemlji nakon kog bi Zemunci na ključne pozicije doveli svoje ljude“, rekao je Milenković.

On je izjavio da je zemunski klan, pored ubistva političara, planirao i ubistvo tužioca Četvrtog opštinskog tužilaštva Mioljuba Vitorovića, koji je radio na otmicama koje je izvela Zemunska grupa, jer nije želeo da sarađuje sa Spasojevićem:

„Trebalo je da ga ubijemo automobilom dok vozi bicikl“, rekao je Milenković.

On je kazao i da je Zemunska grupa pre ubistva Đinđića planirala i napad na američku ambasadu u Beogradu eksplozivnom napravom velike razorne moći, kako bi izazvali haos u zemlji:

„Trebalo je to da uradimo prepravljenom protivtenkovskom minom, ali se odustalo jer je bila toliko teška da ne bih mogao da je izbacim iz automobila, kako smo planirali“, rekao je Milenković.

Na pitanje sudije da opiše karakter Dušana Spasojevića, vođe Zemunskog klana, Milenković je rekao:

„Spasojević je bio bolesnik koji je patio od toga da bude neko i nešto.“

Na početku drugog dana svedočenja Milenkovića, u publici je pozlilo sedamdeset-dvogodišnjem Žarku Arsiću koji je, i pored ukazane pomoći, preminuo u zgradi suda.

Po završetku drugog dana svedočenja Dejana Milenkovića, Rajko Danilović, zastupnik porodice Đinđić, bio je zadovoljan onim što je ispričao svedok saradnik:

„Dejan Milenković u potpunosti potvrđuje optužnicu i razjašnjava uloge pojedinih okrivljenih, tako da je cela stvar razjašnjena.“

S druge strane, Nenad Vukasović, advokat Zvezdana Jovanovića, optuženog da je pucao u Đinđića, nije zadovoljan jer smatra da je zamenik specijalnog tužioca Milenkovića pripremio za suđenje:

„Prema tome ja mislim da smo danas u liku Dejana Milenkovića slušali iskaz Jovana Prijića. Tu razlike nema. To je pokušaj da se ta optužnica zadrži kako-tako.“

Političari u Srbiji još jednom su se osvrnuli na Milenkovićevo svedočenje u kom je izneo tvrdnje o vezama političara Nebojše Čovića i Vojislava Šešelja sa organizatorima Đinđićevog ubistva.

Vladan Batić, predsednik Demohrišćanske stranke Srbije, optužio je ministra pravde u Vladi Srbije Zorana Stojkovića da je glavni kreator Milenkovićevog svedočenja:

„Još neko je u tome morao da učestvuje. Ko? Pa onaj ko je najviše profitirao smrću Zorana Đinđića. To su isti oni koji su početak izborne kampanje odložili nakon svedočenja Dejana Milenkovića Bagzija. To su, dakle, oni koji su danas na vlasti u Srbiji.“

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da je svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija potvrdilo optužnicu, ali i tvrdnje članova Đinđićeve vlade da iza atentata stoji politički kontekst o kom je, kako je rekao, na zatvorenom suđenju govorio drugi zaštićeni svedok Zoran Vukojević Vuk, koji je ubijen:

„Dejan Milenković Bagzi nije pomenuo nikoga ko se danas nalazi na vlasti, a neki od tih ljudi koje je pomenuo Zoran Vukojević Vuk su na vrlo visokim položajima u današnjoj vlasti. Ja mislim da to nije slučajno. da li se on boji vlasti, da li je on dobio neka obećanja, da li su s njim vođeni neki razgovori, to ostaje da se vidi. Mi se nadamo da će biti još prilika da se dozna ko je, ustvari, politički bio vezan za ubice.“

Svedok saradnik Dejan Milenković iskaz nastavlja u ponedeljak.

* *

Jedan od posmatrača u publici preminuo je danas, tokom nastavka svedočenja zaštićenog svedoka Dejana Milenkovića Bagzija u procesu optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Radi se o sedamdesetdvogodišnjem Živku Arsiću. Prema prvim informacijama, preminuli Arsić nije bio u rodbinskim vezama sa optuženima. Kakao javlja reporter RSE, pretprostavlja se da je uzrok smrti srčani udar.