Balkan je europska Ahilova peta

Branko PODGORNIK, novinar iz Zagreba.

Subota
Kad sam bio početnik, mnogi stariji kolege pričali su mi, da su se s godinama zarazili virusom novinarstva, pa više ne mogu bez novina, televizije i radija ni kada odu na odmor. Danas, kada imam slobodni vikend, sličan sindrom vidim i kod sebe. Mediji, na primjer, primjećuju da je opozicija u Hrvatskoj žustro zatražila od HDZ-ove vlade da aktivira zaštitni ekološko-ribolovni pojas na Jadranu, kako bi domaće ribare zaštitila od najezde stranih. Vani to možda nije zanimljivo, ali u Hrvatskoj je to važan pokazatelj, ne samo za ribare. Vlada premijera Sanadera uskoro će, naime, napuniti tri godine. U parlamentu ima tanku većinu, ali ipak je bila stabilna, pa je povukla puno pozitivnih poteza koji su naišli na pljesak kod kuće i u inozemstvu. To može zahvaliti i opoziciji koja u tri godine nije bila agresivna, nego je podržavala Sanaderovu politiku, kada je bila europska. No, ove jeseni stvari su se preokrenule. Oporba se probudila, počela je čak i međusobno surađivati. Godinu dana prije parlamentarnih izbora očito je da su lagodni dani za hrvatskog premijera prošli. Ugled vlade među građanima stalno pada, jer samo manji broj ljudi danas živi bolje nego prije.

Nedjelja
Hrvatski premijer je otputovao u Ameriku. Zbog toga mu je vjerojatno i srce zaigralo. Zna se da Sanader već godinama žarko želi otići u službeni posjet SAD-u, ali pozivnica predsjednika Busha nikako nije stizala, sve do ove jeseni. Nema sumnje da će taj Sanaderov put njegovi suradnici prikazati kao povijesni.

Ponedjeljak
Čujemo da je Sanader razgovarao s Condoleezom Rice i da je ona podržala ulazak Hrvatske ne samo u NATO, nego i u Europsku uniju. Kao da je državna tajnica Amerike istodobno i šefica Europske komisije. Sanader je u izjavi za hrvatske medije nastojao objasniti kakve veze može imati podrška Hrvatskoj za Uniju od Amerike koja nije njezina članica, ali ništa nije razjasnio. No, jedan bivši diplomat davno mi je rekao da američka riječ u Europi zna biti presudna. Rumunjska i Bugarska, iako ni danas ne zadovoljavaju sve kriterije, bit će od Nove godine u Uniji upravo zahvaljujući lobiranju Amerike. Tajna njihova uspjeha navodno se nalazi u tijesnoj suradnji sa SAD-om, i u tome što su te države već primljene u NATO, kojem su one strateški vrlo važne.

Utorak
Sanadera je primio Bush, a obojica su bila jako zadovoljna razgovorom. Čini se da odnosi Hrvatske i Amerike nikada nisu bili bolji, a predsjednik Bush je obećao da će 2008. Hrvatsku pozvati u NATO. Sanader je dobio bolje vijesti nego što je očekivao.

Srijeda
Novine su danas pune slika Sanaderovog rukovanja s Bushom. Nema sumnje da ćemo te fotografije još dugo gledati, a posebno će ih pokazivati HDZ u predizbornoj kampanji. Jedna je stvar ipak nejasna. Da bi dobio obećanje o ulasku u NATO, Sanader je Bushu morao nešto i ponuditi. Možda slanje nove grupe hrvatskih vojnika u Afganistan, možda kupnju američkog oružja, ili nešto slično. Ali, o tome zasad ni riječi. Taj dio priče Sanader će teško objasniti javnosti. Na tim pitanjima bez odgovora već danas je počela jahati opozicija.

Četvrtak
Članci u svjetskim medijima potvrđuju da se Europska unija jako umorila od proširenja i da mnogi njezini građani ne žele primiti u društvo ni Rumunjsku i Bugarsku, a kamoli ostale balkanske države. Svaki put kad se Unija umori, kad se članice počnu baviti same sobom, velika je šansa da će se nešto pokvariti na njezinom rubu, na Balkanu koji je europska Ahilova peta. U takvim situacijama, negativan razvoj događaja može spriječiti samo direktan angažman Amerikanaca, što se vidjelo 1995. u vezi s Bosnom, i '99. u vezi s Kosovom. Zaista, za Kosovo ni sada nema rješenja. Beograd i Priština ne mogu se dogovoriti. UN-ov pokrovitelj Martti Ahtisaari negdje je navodno rekao kako su šanse za njihov dogovor oko Kosova tolike, kolike su i mogućnosti da dvojica muškaraca zajedno dobiju dijete. Iz toga se vidi da se stvari neće povoljno razvijati ni u Bosni i Hercegovini. Ni hrvatski građani ne mogu biti mirni, jer im nemirno susjedstvo može štošta pokvariti - recimo, turističku sezonu. Očito, na Balkanu opet treba očekivati jači angažman Amerike.

Petak,
Čim je završio posjet Americi, Sanader je otputovao u Helsinki, na sastanak organizacije europskih narodnih stranaka, čiji je član i HDZ. Za vikend će u Italiju. Premijer je cijeli tjedan na putu. Pedantni kolege izračunali su da je trećinu mandata proveo na putovanjima. No birači imaju sve manje razumijevanja za njegove aktivnosti u svijetu. Oni traže rezultate kod kuće, a premijer, kako vrijeme prolazi, na domaća neugodna pitanja sve nervoznije odgovara.