SEUL

Severna Koreja saopsstila je u ponedeljak da je izvela prvu probu svog nuklearnog arsenala.
Centralna korejska agencija (KCNA) prenela je da je "nuklearni test istorijski dogadjaj koji je usrechio nassu vojsku i narod. To che doprineti odrzzavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i u okolnom regionu", prenela je KCNA, zvaniccna novinska agencija Severne Koreje.
Severna Koreja je najavia u utorak da cce povucci pomenuti potez kao odgovor na pretnju SAD "nuklearnim ratom i sankcijama".
Pjongjang vech duzze vreme tvrdi da ima nuklearno oruzzje ali do sada nije izvodio probu kako bi dokazao njegovo postojanje.
Severna Koreja je jutrosskim potezom postala deveta zemlja za koju se zna da ima nuklearno oruzzje. Do sada se zna za nuklearne arsenale SAD, Rusije, Francuske, Kine, Britanije, Indije, Pakistana i Izraela.
Rezolucijom koja je usvojena u junu, Severnoj Koreji su uvedene ograničene sankcije, nakon ssto je lansirala seriju projektila. Od nje se zahtevalo da prekine s programom balističkih projektila, ssto je onda odmah odbacila.
Medjunarodna zajednica isticce da je time naneta ssteta naporima 'ssestorke' – SAD, Rusija, Kina, Japan, Juzzna i Severna Koreja – koji od 2003. nastoje da odvrate Pjongjang od vojnog nuklearnog programa. Ti pokussaji su blokirani nakon ssto se Pjongjang povukao iz pregovora u jesen 2005. godine