Počela predizborna kampanja

Dženana HALIMOVIC, Milorad MILOJEVIC

Na oktobarske opće izbore u Socijaldemokratskoj partiji BiH izaći će spremniji nego ikad, sa 7 prioriteta na kojima se bazira njihova platforma, kaže članica Predsjedništva stranke Besima Borić:

«Ratni zločinci pred sud pravde, reforma poreskog sistema u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, rješenja socijalnih problema i stimulisanja proizvodnje, daljni rad na ustavnim promjenama, potpisivanje i primjena ugovora pridruživanja, ulazak u NATO, zakon o oduzimanju opljačkane imovine, borba protiv korupcije, reforma odbrane i sigurnosti, tu su dakle i vojska i policija, i javni radovi, javna preduzeća, koridor 5C, elektroenergetski sistem i telekomi, i naravno reforma obrazovnog sistema, uz uvođenje informatike u obrazovanju na svim nivoima gdje god to bude moguće.»

U centru pažnje Liberalno - demokratske stranke biće obrazovanje, napominje predsjednica stranke Lamija Tanović:

«U centru naše pažnje je obrazovanje, bilo je čitavu prošlu godinu. I mi ćemo naprosto normalno, smireno i jednostavno ići da promoviramo tu važnu i tragično zapuštenu oblast u našoj državi.»

Stranka demokratske akcije biračima će najprije prezentirati šta su uradili tokom četverogodišnjeg mandata, a nakon toga će pokušati ostvariti izborne ciljeve, kaže generalni sekretar Šefik Džaferović:

«Mi imamo svoje političke ciljeve i mi, nakon što osvojimo vlast, želimo da realiziramo te političke ciljeve. To su prije svega jačanje države BiH, jačanje institucija države BiH, povratak prognanih i raseljenih lica njihovim kućama, ekonomski razvoj BiH, obnova povjerenja između naroda i građana u BiH.»

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH uvjereni su da će ove godine od svih partije s hrvatskim predznakom njihova partija i koalicije dobiti najviše glasova. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota:

«Naša platforma, odnosno naša predizborna strategija bit će usmjerena na prezentiranju našega programa stranke, izbornoj strategiji gospodarsko-socijalnoga programa.»

Pred ove izbore stranački optimizam je izuzetno izražen, a sve su stranke najavile i pozvale na fer kampanju.

* * * * *

S obzirom da je danas prvi dan zvaničnog početka izborne kampanje u BiH, većina stranaka odlučila je da se približi svojim biračima, što u proteklom međuizbornom periodu i nije bio slučaj. Tako je npr. svoju kampanju u Banjoj Luci Savez nezavisnih socijaldemokrata počeo dijeljenjem plakata i izbornog programa. U tome su učestvovali visoki funkcioneri, te brojni simpatizeri stranke, koji su i razgovarali sa građanstvom o, kako su rekli, ekonomskom i nacionalnom preporodu RS-a. Generalni sekretar SNSD-a i nosilac izborne liste za Narodnu skupštinu Igor Radojičić:

«’Sloga - Naprijed Srpska’ govori sve i o političkom i ekonomskom programu. U njemu je sadržano sve ono što želimo i Republici Srpskoj, a i Bosni i Hercegovini. Naši kandidati posjetiće svako mjesto, a nastojaćemo da obiđemo i svaku kuću u RS-u i da predstavimo viđenje razvoja i napretka RS-a i BiH u naredne 4 godine.»

Početak izborne kampanje Partija demokratskog progresa obilježila je press konferencijom na banjalučkom Trgu Krajina. Lider PDP-a Mladen Ivanić, nosilac izborne liste za Narodnu skupštinu RS-a, kazao je kako ta stranka na izbore izlazi sa pet politika koje se odnose na sigurnost penzionerske populacije, stabilno selo, efikasno zdravstvo, više posla i evropsku kuću budućnosti. Kampanja će biti bazirana na direktnoj komunikaciji sa biračima, navodi Ivanić:

«Mi smo samo, primjera radi, od februara ove godine pa do danas u Banjoj Luci pozvali telefonom i razgovarali sa više od 30 hiljada ljudi, mi smo posjetili negdje oko 90 hiljada ljudi direktno, jer ja mislim da stari oblik kampanje – skupovi - jednostavno ne pije vode, jer i mi ulazimo polako u fazu normalnih društava u kojima politika polako postaje dosadna.»

Demokratski narodni savez izbornu kampanju počeo je isto među građanima, dijeleći školski pribor i higijenske pakete. Očigledno je da će se u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji početi primjenjivati standardi vrbovanja birača po zapadnom sistemu, ali opet na domaći način. Tako ne treba da čudi ukoliko se neki od političkih lidera pojavi negdje na akciji kupljenja šljiva ili, možda, sa lopatom u ruci na nekoj od radničkih akcija.

* * * * *

Tokom kampanje za oktobarske opće izbore u BiH, Izborna komisija BiH političarima je sugerirala da ne smiju koristiti jezik mržnje, niti poticati nacionalnu ni vjersku netrpeljivost. Birači će tokom mjesec dana imati priliku upoznati se i javno sa programima više od 7.000 kandidata iz 39 stranaka i koalicija, te 12 nezavisnih poslanika. No, najviše predizbornih političkih poena dobijeno je davno prije. Najavile su ih bombastične izjave čelnika vodećih bh. partija, smatra Branko Todorović, iz Helsinškog odbora RS-a:

„Poput, recimo, otvaranja Dodikove priče o referendumu, ili nekih drugih iz Federacije o nestanku RS-a, o potpunom prekomponovanju BiH – one su svakako bile dio predizborne kampanje kada se u tom jednom periodu relativne tišine takve izjave doživljavaju u pravom smislu kao eksplozije i imaju mnogo veći efekat nego da su izrečene ovih dana kada ćemo biti zaista svi zatrpani mnogobrojnim nerealnim, neobjektivnim, pa često i avanturističkim političkim izjavama.“

Početak predizborne kampanje je tek ispunjenje forme, smatra predsjednica Liberalno - demokratske stranke Lamija Tanović:

„Ustavne promjene su bile sigurno tema na kojoj se puno baštinilo i puno u osnovi zarađivalo za izbornu kampanju.“

Predizborni poeni su se tokom pregovora o ustavnim promjenama počeli zbrajati kada se sedam parlamentarnih stranaka u jeku donošenja najvažnijeg državnog dokumenta međusobno javno podijelilo na dobročinitelje i neprijatelje BiH udarajući na patriotizam građana. Tako je Stranka za BiH nakon napuštanja pregovora optužila svoje bivše i sadašnje koalicijske partnere, SDP BiH i SDA, kako su izdali BiH - koju oni žele spasiti.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija uzvratio je optužbama kako Stranka za BiH koči evropski put BiH, a njenog tadašnjeg predsjednika Safeta Halilovića nazvao Pinokijem:

„Ta optužba koju je iznio predsjednik Stranke za BiH je prije svega lažna. Ja sam prije 3 godine od strane Sulejmana Tihića, pod visokim pokroviteljstvom visokog predstavnika, optužen da sam pravio državni udar. Sada sam od predsjednika Stranke za BiH Safeta Halilovića, pod visokim pokroviteljstvom njegovog ličnog visokog predstavnika, optužen za veleizdaju. Koliko je tačno da sam rušio državu, uz državni udar sa nekoliko novinara, toliko je tačno i da sada sam radio ovo što Safet Halilović tvrdi.“

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nedavno je neusvajanje ustavnih amandmana nazvao zločinom, poslavši jasnu poruku onima koji su glasali protiv, među kojima i Stranci za BiH. Safet Halilović, potpredsjednik Stranke za BiH, u svom odgovoru Tihiću dao je i potvrdu tezi da su ustavni amandmani bili predizborni adut:

„Sugerišemo mu da svojim nedoličnim riječima ne daje ton prljavoj političkoj kampanji, nego da se bori dostojanstveno i pošteno. Također mu sugerišemo da ne zaboravi da je on još uvijek predsjednik Predsjedništva BiH i da je neodgovorno da on kao državni čelnik nudi svojevrsnu izdaju svoje i naše domovine ponudom, kako on kaže, da nam neko iz Vijeća Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država napravi moderni demokratski ustav.“

Mada su iz RS-a u nekoliko navrata dolazile prijetnje o dezintegraciji BiH, predsjednik ovog entiteta Dragan Čavić pozvao je sve političke subjekte na fer kampanju. U predizbornoj kampanji mnoge će stranke radikalizirati svoj nastup, vjeruje Lamija Tanović:

„Strah i igranje na tu temu, razaranje grobova, džamija i crkava će vjerovatno biti tu negdje aktuelno, ne bi li se taj strah potencirao i podvlačio.“

Svoje viđenje predizborne kampanje dao je i visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling:

„Pred zvanični start izborne kampanje sve ove stranke igraju na karte nacionalne istorije, optužujući usput jedna drugu, dok niko ne razmišlja o životima običnih ljudi, o svakodnevnoj borbi za preživljavanje, ekonomiji, zapošljavanju, penzijama, o svemu onome što bi trebalo da bude u središtu izborne kampanje.“

Nacionalni interesi će, vjeruju analitičari, i na ovim izborima biti glavni adut za dobijanje biračkog povjerenja konstitutivnih naroda u BiH. Obrazovanje i ekonomski napredak biće u drugom planu - u zemlji u kojoj kategorija građanina ustavno ne postoji.