Most za sada zatvoren

Anamari REPIC, Radovan BOROVIC, Gëzim BAXHAKU

Most na reci Ibar, koji deli Mitrovicu na srpski i albanski deo, biće zatvoren najverovatnije do kraja nedelje, a njegovo otvaranje zavisiće od bezbednosne situacije. Ovo je bezbednosna mera koju su u subotu preduzeli UNMIK i Kosovska policija posle bombaškog napada u severnom delu grada, kada je devetoro ljudi povređeno.

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je bacila eksplozivnu napravu na kafić "Dolce Vita" koji se nalazi u blizini mosta. Predstavnik UNMIK policije Tomas Li kaže za naš radio da je istraga tog incidenta u toku a stanje na terenu stabilno. Stoga UNMIK policija za sada ne planira slanje dodatnih snaga:

"Situacija u severnoj Mitrovici je stabilna. Radimo na tome da otkrijemo šta se tačno desilo i definišemo načine kako da sprečimo da se takvi incidenti više ne ponove”, kaže Tomas Li.


Nebojša Jović, koordinator za bezbednost pri Srpskom nacionalnom veću, kaže da je situacija u gradu mirna ali da je ali da je prisutna neizvestnost:

“Želeo bih samo da kažem da je dobro što se ono veče završilo bez nekih večih incidenata a moglo je biti večih incidenata i mislim da je to signal pre svega svima nama na terenu da budemo mnogo obazriviji i da nam bezbednost grada bude u prvom planu.”

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova zatrazili su od međunarodnih vlasti da most na Ibru bude zatvoren do završetka pregovora o statusu:

“Ja sam ubeđen da je najbolje da most bude zatvoren dokle god traju pregovori odnosno dok status Kosova ne bude rešen jer svi mi znamo da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da most bude otvoren”.

Predstavnik UNMIK policije kaže da će odluka o mostu biti doneta u zavisnosti od bezbednosne situacije:

“Za sada je zatvoren, mi želimo da se on otvori jer je on neophodan za prelaz ljudi. Ali most ostaje zatvoren najverovatnije do kraja nedelje, a pre otvaranja moraćemo da procenimo situaciju”, kaze Li.

U osudama bombaškog napada ocenjuje se da svako nasilje ugrožava budućnost Kosova. Pregovarački tim Prištine snažno je osudio napad u Mitrovici i od nadležnih organa zatražio da razjasne ovaj kriminalni incident i odgovorne privedu pred lice pravde.

“Pregovarački tim poziva sve građane da, u trenutku kada se vode završni razgoovri o statusu, odnosno nezavisnosti Kosova, budu oprezni i uzdržani”, navodi se u saopštenju.

Vrsilac dužnosti šefa UNMIK-a Stiven Šuk rekao je da je šokiran i da ovakvi akti nasilja nisu u ničijem interesu. Šuk je čestitao policiji na privođenju osumnjičenog i zahvalio se srpskim liderima što su pomogli da se situacija održi pod kontrolom.

Mnogi ocenjuju da je posle bombaškog napada potrebno delovati preventivno, a smirivanju stanja mogu doprineti razgovori albanskih i srpskih političara.

Nebojša Jovic, iz Srpskog nacionalnog veća, kaže da su razgovori neophodni:

“Siguran sam da ne samo za rešavanje problema u Mitrovici nego za rešavanje svih problema mnogo je bolje razgovarati, kad imate dve sukobljene strane, nego zavoditi neke represivne mere.”

* * * * *

Bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice nazvan je teroristički aktom, dok je izjava glavnog pregovarača o Kosovu Martija Ashtisarija o istorisjkoj krivici Srba izazvala buru negodovanja ili povezivanja ove izjave i bombaškog napada. Predlaže se izuzeće glavnog pregovarača UN-a iz procesa utvrđivanja statusa Kosova.

Najnoviji spor između glavnog pregovarača Martija Ahtisarija i Beograda usledio je nakon bombaškog napada u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su vlada i predsednik Srbije nazvali terorističkim aktom i izjave Ahtisarija o istorijskoj krivici Srba. Upravo zbog te izjave, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić pozvaće pregovarački tim da zvanično od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana zatraži izuzeće predstavnika svetske organizacije Marija Ahtisarija iz razgovora o budućem statusu Kosova:

„Ja ne mogu da kažem šta će uraditi drugi, ali ja ću svakako da izađem s tom idejom jer ja sam jako nezadovoljna. Naravno da će rezultat biti kako odluči većina. Sigurno da bi u ovom trenutku to bilo možda suviše ambiciozno i suviše nediplomatski, ali mislim da je sama njegova izjava toliko nediplomatska, toliko strašna i toliko uvredljiva da ona nas diskvalifikuje kao narod. Ne samo kao pregovarački tim, već smo mi tom izjavom diskvalifikovani kao narod.“

I potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović smatra bi Vlada Srbije trebalo da pokrene diplomatsku inicijativu na svim frontovima, kako bi se razjasnila izjava specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o istorijskoj krivici Srba. Popović veruje da eventualna smena ili izostavljanje Ahtisarija da neće uticati na tok pregovora o statusu Kosova:

„Ali je definitivno kredibilitet gospodina Ahtisarija, ako još uvek postoji, minimalan.“

Zvanični državni i politički predstavnici u Beogradu smatraju da bombaški napad na kafić „Dolče vita“ u severnom delu Kosovske Mitrovice pokazuje kako su albanski separatisti shvatili izjavu glavnog pregovarača Martija Ahtisarija – „da su Srbi kao narod krivi“. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i ministar u vladi Srbije Aleksandar Popović:

„Marti Ahtisari je ovakvom izjavom de fakto dao legitimitet ubijaju Srba. Jer ako su Srbi kao narod krivi, onda Srbi kao narod zaslužuju kaznu i svaki pojedinac zaslužuje kaznu. Srbi na Kosovu i Metohiji, ali i ne samo Srbi na Kosovu i Metohiji.“

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić otišao je korak dalje i rekao da Ahtisarijeva izjava predstavlja „teorijsku potporu za terorizam albanskih separatista“:

„Albanski teroristi su posle te ,presude‘ prve krivce našli ubrzo i to na prvom koraku – preko mosta u Mitrovici, i to pucajući nasumice, jer koga god da pogode, tome je već bilo presuđeno. Ono što treba istaći to je da kada bi se teror nagrađivao nezavisnom državom, albanski teroristi bi bili prvi, ali onda ne i poslednji koji bi se terorom domogli države i državne nezavisnosti. Za srpski narod postoji samo jedna istina – da Kosovo mora biti slobodno i da je ono uvek bilo i da će uvek biti Srbija i savest Srbije.“

Srpski tim za pregovore o statusu Kosova razgovarao je iza zatvorenih vrata o pregovaračkoj poziciji Beograda i rezultatima dosadašnjeg pregovaračkog procesa, Objavljeno je da će uskoro biti zakazana sednica Skupštine Srbije kako bi se poslanici upoznali sa dosadašnjim tokom pregovora.

* * * * *

Istovremeno, prištinska Pregovaračka ekipa razmotrila je danas pitanja vezana za proces decentralizcije i prava zajednica koja su ostala otvorena nakon razgovora sa međunarodnim posrednikom Marti Ahtisarijem. Među tim pitanjima je i Mitrovica.

“Danas smo razgovarali oko prava zajednica i decentralizacije, posebno oko dve - tri tačke koje su ostale nezavršene, kao što su Mitrovica, pitanje međusobne saradnje opština i pitanje proširenja opština novim katastarskim zonama,”, rekao je portparol delegacije, Skender Hiseni.

Hiseni je rekao da je povodom pitanja Mitrovice delegacija ostala pri stavu da to bude grad sa dve ošptine, kojom će za izvesno vreme rukovoditi međunarodna uprava.

“Oko pitanja Mitrovice naš stav se nije promenio i neka niko ne očekuje da će se promeniti”, rekao je Hiseni.

On je kazao da novi predlozi oko decentralizacije i prava manjina ne mogu da štete funkcionalnosti centralnih institucija i da se decentralizacijom želi rešavanje uznemirenja pripadnika manjinskih zajednica.

Najavljeno je da se nakon utvrđivanja predloga dokumenata o decentralziaciji i pravima zajednica isti uputu kancelariji UNOSEK-a u Beču.