Fojnička vremenska prognoza

Ivan Babić i njegova supruga Dušanka, iz srednjebosanskog gradića Fojnice, nisu ni slutili da će najobičniji kamen iz obližnjeg potoka i neobična pošalica dobiti toliki publicitet. Gotovo svi mediji u BiH i izvan granica prenijeli su informaciju kako uz pomoć kamena Ivan 100 posto pogađa prognozu vremena:

»Ovo je, ustvari, trenutno izvještaj o vremenu. Evo vidite, ovdje fino piše: ako se kamen dobro ne vidi, onda je maglovito; a ako kamen pravi sjenu, kao sada naprimjer, onda je sunčano - što i jeste; ako je kamen mokar, onda je kiša; ako je kamen bijel, onda pada snijeg; ako se kamen njiše, onda je vjetar; a ako kamen skakuće, onda je zemljotres.»

Ova neobična atrakcija privukla je i mnogobrnije građane Fojnice, kao i goste poznatog banjskog lječilišta Reumal, kaže Ivanova supruga Dušanka:

«Oni u početku prvo pitaju je li to tačna prognoza. Ja svaki put se nasmijem, jer to, ustvari, nije prognoza nego je trenutni izvještaj o vremenu. Čim čita tekst, može saznati šta je to ustvari. Ali uvijek svi dođu s mišljenjem da je to neka prognoza, da će se to prognozirati vrijeme u toku dana i da mi to znamo. Međutim, kad pročita tekst i kad pogleda kamen, vidi da je to samo trenutno stanje koje se ocrtava. Jer vi vidite i ovako da sunce grije, ne treba samo kamen da vas upozori, vidite da sunce grije, da kiša pada - da ste jučer došli vidjeli biste da je to mokro sve.»

Pored neobičnog kamena, razlog zašto ljudi posjećuju dom ovog bračnog para jeste i njihovo veoma lijepo uređeno dvorište. Jedna od zanimljivosti u njemu je i skulptura čovjeka izrađena od trave. Ivan i za njega ima neobičnu priču:

«Ovoga čovjeka smo napravili prošle godine i ležao je s jednim panjem pod glavom. I odlučili smo da ga ove godine podignemo na stolicu i to smo, evo, i uradili. I rekao sam doktorici iz Reumala da je ovo reklama i za Reumal - jer je prošle godine ležao kao bolesnik, sada je već ustao, može sjediti, a iduće godine možda i prohoda, ne znam. Ali je jedan napravio primjedbu, kaže:’Meni se čini da će on opet brzo leći, jer puši, stalno mu je cigara u ustima’.»

Hoće li Ivanov neobični bolesnik prohodati ili pak umrijeti od prekomjernog pušenja, teško je odgonetnuti. Možda bi trebalo pitati kamen koji trenutno prognozira vrijeme, jer on ionako sve zna.