BANJA LUKA

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić je danas pozvao na hapšenje pripadnika jedinice Hrvatske vojske pod nazivom "Crne mambe" i jedinice Armije Bosne i Hercegovine pod nazivom "Hamza" navodeći kao razlog jedan amaterski snimak pripadnika tih jedinica kako ubijaju Srbe koji je prikazan na nekim televizijama u Srbiji.
Predsednik Republike Srpske je objavio da je do snimka došla srpska organizacija "Veritas", da je snimak načinjen 7. i 8. avgusta 1995. godine na području između Gline i Dvora na Uni i da se na snimku "vidi brutalno ubijanje zarobljenog srpskog vojnika od strane pripadnika jedinice "Hamze i nasilje nad srpskim življem u zbegu koje su činili pripadnici "Hamzi" i "Crnih mambi'".
"Tražimo da se uradi ono što je učinjeno u Srbiji nakon objavljivanja video zapisa o zločinu koji su počinili pripadnici 'Škorpiona', a to znači hapšenje pripadnika 'Hamzi' i 'Crnih mambi' ", rekao je predsednik Čavić na konferenciji za medije u Banja Luci.
Predsednik Republike Srpske je rekao da će snimak dostaviti Evropskoj uniji.
Televizija B92 je saopštila sinoć da je objavila snimak koji predstavlja deo dokaznog materijala Tužilaštva Haškog tribunala.