Postreferendumske tenzije se smiruju

Srdan JANKOVIC, Sead SADIKOVIC

Na pitanje da li je nakon referenduma došlo do pada političkih tenzija među suprotstavljenim stranama funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Dragan Koprivica kaže da, iako se neke tenzije ne osjećaju na političkoj sceni to ne znači da građani sa manje emocija doživljavaju jedno ili drugo opredjeljenje koje je pred njih stavljeno na referendumu. Koprivica smatra da je tokom referendumskog procesa bilo neregularnosti čiji je rezultat dalja podjela i nesporazumi:

„Što se tiče i samih građaan i političkih partija ja mislim da su svi ostali na istom, dakle niko nije promijenio svoje stanovište. Oni koji su iskreno bili za nezavisnu Crnu Goru ostali su takvi kakvi jesu, a oni koji su bili za zajedničku državu ostali su i dalje u svojim uvjerenjima i ništa ih neće pokolebati u svom zaključku da je takva ideja bila i ostala ono što je najbezbjedonosnije i najkorisnije za Crnu Goru. Ako se neke tenzije i ne osjećaju na političkoj sceni to ne znači da građani sa manje emocija doživljavaju jednu ili drugu priču. Da je referendum bio regularan postojale bi šanse za uspostavljanje jedne fine građanske tolerancije, ali ova sjenka neregularnosti i montaže sigurno je da zadugo neće doprinijeti da se među građanima ostvari ono što se zove jedna fina tolerencija koja je zahvaljujući režimu u Crnoj Gori očigledno ne može ni biti jer je on osnovni pokretač nesporazuma u Crnoj Gori“.

Predsjednik Građanske partije Krsto Pavićević smatra da su tenzije generalno splasnule među političkim blokovima što je i logično s obzirom da je rješeno krupno pitanje državnog statusa. Prema Pavićeviću sada je zadatak svih političkih subjekata da se okrenu drugim temama i prevaziđu podjele koje postoje i koje će postojati:

„Primarni cilj je da kažem da se one ublaže i da se polako prevaziđu. Prema tome, zapaljiva retorika koje je malo bilo u referendumskom procesu mislim da je prošlost za nas i ovoga puta sve političke partije treba da se okrenu nekim drugim pričama. Država je završena, sada treba da uređujemo državu, sada treba da pričamo o ekonomskim temama, o temama koje se direktno tiču životnog standarda naših građana“.

Za sociologa Srđana Vukadinovića političke tenzije u Crnoj Gori su nestale nakon referenduma, posebno imajući u vidu predreferendumske najave da će izjašnjavanje građana biti pitanje života i smrti, „noć dugih noževa“ i drugo. Prema Vukadinoviću, tenzije su spale onog momenta kada se na izjašnjavanje o državnom statusu odazvalo skoro 87 % punoljetnih građana, iako je bilo pokušaja da se održi zapaljiva atmosfera:

„Političke tenzije su potpuno pale u vodu onoga trenutka kada je izašlo na referendum 87% građana da glasa, jer to je svojevrsni odgovor tima svima koji su plašili ljude od referenduma i od svega onoga što nosi referendum o državno pravnom statusu Crne Gore. Jer toliki postotak izlaska nije zabilježen još ni na jednom referendumu u Crnoj Gori, a i toliki postotak je rijedak u zemljama koje imaju jednu veoma značajnu demokratsku tradiciju. Tako da već samim tim činom mislim da tenzije splašnjavaju i pored pokušaja da atmosfera u predreferendumskoj kampanji i tokom neposredno u danu održavanja referenduma bude dosta zapaljiva, bude dosta napeta“.

Vukadinović kaže da su građani tokom čitavog referendumskog perioda pokazali da su zreliji od političkih elita, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju ili za koji su se državni status zalagali. Obrazlažući ovu tezu Vukadinović kaže da je nakon rješenja državnog statusa ključna tema za građane u ovom i narednom periodu isključivo podizanje životnog standarda:

„Politički programi sada moraju preobraziti na neki način u onom smislu da bi zadovoljili ono što je najbitnije i ono što građani traže, a to je politika života i upravo za to mislim da tenzije spadaju jer više nema alibi pitanja i više nema alibi tema da se ne mogu rješavati osnovna kvalitativna životna pitanja zbog toga što prvo treba rješiti državno pravni okvir, što treba riješiti navodnu ugroženost ovih ili onih grupacija. To je sve nešto što je prošlo i to nikako ne mogu da budu krediti za sljedeće političko djelovanje, za političko djelovanje u narednom periodu“.

* * * * *

Da li se poslije-referendumske tenzije stišavaju, pitanje je koje smo postavili građanima Bijelog Polja.

Bijelopoljac Bajram Beli Bikić je suverenista, ali smatra da će vrijeme koje dolazi izbrisati razlike između njega i njegovih neistomišljenika unionista:

„Ponašanje unionista je normalno kao i kod svih gubitnika, rezignacija koja ne daje za pravo da i oni ne podijele radosti sticanja suverenosti. S druge strane, imamo neku uzdržanu radost kod pripadnika suverenističkog bloka. Ja mislim da ne bi izazvali nepotrebne tenzije, po meni, je to vrlo kulturan čin. Nema potrebe da se mnogo maše, jer može i bez šenlučenja, a mislim da će i svi građani postepeno i ne u dugom roku biti svjesni da država treba svakome“.

U šetnji gradom su i dva prijatelja. Jednako bliski kao i prije referenduma i jednako politički nepomirljivi, bar za sada:

„Ja prihvatam samostalnu Crnu Goru sa srcem“.

„Ne valja što smo se odvojili od braće. Ovo su pokradeni izbori. Sve je pokradeno. Šta ćemo kad je mafijaška država“.

RSE: Ali, evo, sa prijateljem šetate ulicom. Da l’ se možete posvađat zbog tog stava?

PRIJATELJ UNIONISTA: Ne, mi smo dobri prijatelji i to, ali politika je posebno. Mi ćemo se gledat svaki dan, ali za mene je ovo veliki udar. Mi koji smo živjeli sto godina i više. Što će nam granice, što će nam ovo. Ovo je privatna država. Mi smo imali državu. 90% je bila samostalna.

PRIJATELJ SUVERENISTA: Smatram da će Srbija i Crna Gora u mnogo boljim odnosima živjet.

PRIJATELJ UNIONISTA: Ja bih volio da Srbija dosegne sve.

RSE: Voljeli bi to?

PRIJATELJ UNIONISTA: Kako ne. Da zatvori da bi smo mi glođali od njih. Mi ćemo krepat ko miševi. Od čega smo zavisili? Od čega? Ja, evo, petnaest godina sam na biro rada.

PRIJATELJ SUVERENISTA: Trebali bi da radimo na sreću ovoga naroda, da se ne ljutimo ni na koga.

PRIJATELJ UNIONISTA: Prodaju se ljudi za 5 eura, deset eura, petnaest eura. Šta je s ovim narodom.

Rifat Mucević smatra da postoje razlike u stavovima opozicionih političara i njihovih glasača koje će veoma brzo biti izbrisane:

„Prijatno me iznenadio stav Narodne stranke koja priznaje da je Crna Gora već samostalna i nezavisna država. Sad polako se te tenzije malo stišavaju i nadam se da će bit sve u redu. Unionisti polako shvataju da je Crna Gora nezavisna, a mi polako svoju euforiju stišavamo, tako da sve to teče u nekim normalama“.

RSE: Komšijski odnosi?

MUCEVIĆ: S početka se nijesmo ni pozdravljali, a sad polako „zdravo“ i „kako ste“ i sad je malo drugačije.