Uzroci tragedije na pruzi kod Bioča još nisu utvrđeni

Raspodjela pomoći porodicama žrtava i povrijeđenima u željezničkoj nesreći koja se 23. januara dogodila u blizini Podgorice kod mjesta Bioče je pri kraju. Kako nam je rečeno u Ministarstvu rada i socijalnog staranja akcija bi trebalo da bude završena krajem ove nedjelje. Sekretar Ministarstva rada Radojica Popović je za naš program rekao da je do sad ukupno prikupljeno preko dva miliona i 650.000 eura:

„Do sada je od tih sredstava raspodijeljeno 2.119.500 eura. Ova su sredstva dijeljena iz nekoliko puta preko Centara za socijalni rad u opštinama. Sredstva su dijeljena uglavnom po medicinskim kriterijumima. Dijeljena su posebno sredstva porodicama poginulih, zatim, teže povrijeđenima, pa lakše povrijeđenima i sredstva onima koji su ambulantno pregledani. Ova sredstva su podjednako, po ovim kriterijumima uglavnom pri kraju i ona će se tokom ove nedjelje završiti. Ostalo je još nešto sredstava koja će se podijeliti po posebnim kriterijumima.“

Kriterijume za raspodjelu novčane pomoći sa žiro računa solidarnosti za nastradale i njihove porodice odredilo je Ministarstvo zdravlja.
Tijana Kavarić, portparol Ministarstva zdravlja, kaže da je pomoć raspodijeljivana na osnovu medicinskih kriterijuma:

„U prvi medicinski kriterijum uvršteni su oni putnici koji su ambulantno pregledani, a to se odnosi na one povrijeđene kojima je te kobne noći, naravno, pružena prva pomoć i koji su odmah nakon toga upućeni na kućno liječenje. Drugi i treći kriterijumi se odnose na one pacijente koji su zadržani na liječenje, a okarakterisani su kao lakše i teže povrijeđeni i na žalost, postoji onaj kriterijum umrlih, odnosno spisak umrlih, a sredstva sa tog žiro računa solidarnosti su dobile njihove porodice.“

Podsjetimo: željeznička nesreća se dogodila 23.januara u blizini Podgorice kod mjesta Bioče sa tragičnim bilansom od 46 poginulih i 263 povrijeđena putnika, od koji se jedan još uvijek nalazi na bolničkom liječenju na Odjeljenju intenzivne njege Kliničnog centra Crne Gore, gdje su sa drugih odjeljenja posljednji pacijenti otpušteni 30. marta. Uzroci nesreće još uvijek nijesu utvrđeni, a prije nedjelju dana je u okviru zvanične istrage obavljena i rekonstrukcija cijelog događaja. Inače, neposredno nakon nesreće otvoren je specijalan žiro-račun za doborovoljne priloge preduzeća i građana, koji su pokazali visok nivo solidarnosti sa nastradalima i njihovim porodicama. Cijela akcija je i od strane medija praćena veoma intenzivno, a Radijica Popović, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja, kaže da su zabilježena samo dva slučaja neprihvatanja pomoći:

„Jedna porodica je vratila sredstva, ne zbog odbijanja, nego zbog toga što su zaključili da im nijesu potrebna sredstva, nego da ima onih kojima su potrebnija. Ta sredstva su vraćena na isti račun. I u drugoj raspodjeli imali smo jednu porodicu koja nije podigla sredstva jer su mislili da je shodno medicinskom kriterijumima trebalo da budu raspoređeni u neku od viših kategorija. Uglavnom, to su bili ti slučajevi. Sredstva su ostala na istom računu. Nijesu nigdje preusmjeravana i upotrebiće se za one namjene za koje su uplaćene.“

RSE: Da li je bilo nekih spornih situacija, odnosno da li ste nailazili na bilo kakve probleme u realizaciji cijele akcije raspodjele pomoći?

POPOVIĆ: Spornih situacija, nekih posebno, nije bilo, ali jesmo imali problema, pogotovo u početku. Dok smo pronašli adrese svih ljudi koji kod sebe nijesu imali dokumenta prilikom upisivanja, pa onda onih kojima prilikom upisivanja nijesu uzeti tačni podaci... imali smo tih problema oko identifikacije ljudi, a onda i sa ličnim kartama koje glase za jednu opštinu, a prebivalište u drugoj. Tako, tih problema je bilo. Uglavnom, ti se problemi rješavaju i ja mislim da će biti vrlo brzo riješeni.