BEOGRAD /BANJA LUKA

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla) zatražila je danas u Beogradu od najviših zvaničnika Srbije konkretne korake u saradnji sa Haškim tribunalom.
Predsednik Srbije Boris Tadić joj je rekao, kako je objavio njegov kabinet, da je Tribunal izgubio kredibilitet, ali da će vlasti u Beogradu nastaviti saradnju. Ministar Rasim Ljajić, najviši zvaničnik državne zajednice Srbije i Crne Gore zadužen za saradnju sa Haškim tribunalom, zatražio je od Karle del Ponte "razumevanje" za situaciju u kojoj je Srbija.
Radio-televizija B-92 je objavila pozivajući se na obaveštene izvore da je haška tužiteljka rekla zvaničnicima Srbije da je ubeđena da je Ratko Mladić, ratni zapovednik srpskih snaga u Bosni i haški optuženik, u Srbiji i da vlasti te zemlje mogu da ga uhapse.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala je ranije danas razgovarala sa predsednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom i to u vojnoj bazi Međunarodnih vojnih snaga u Ramićima kod Banja Luke.
Premijer Dodik je izjavio nakon sastanka da su vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta odlučne u nameri da sarađuju sa Tribunalom i da glavna tužiteljka nije postavljana nikakve rokove.
"Nemamo ni jedne dileme u vezi sa aktivnostima na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu i privođenju optuženih za ratne zločine, i svi kapaciteti koje Vlada ima biće usmereni ka tome", rekao je premijer Dodik dodajući da mu je Karla del Ponte rekla da očekuje "intenziviranje tih aktivnosti" i da "Haški tribunal insistira na regionalnoj saradnji u hapšenju optuženih".
Glavna tužiteljka Haškog tribunala u poseti je Balkanu dva dana pre nego što bi trebalo da zvanično izvesti Evropsku uniju o stepenu saradnje postjugoslovenskih država sa Haškim tribunalom.
Ksenija Milivojević, čelnica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije rekla je Radiju Slobodna Evropa da su pregovori sa Srbijom praktično već prekinuti.