502 - VIZE ZA BUDUĆNOST

Mirna SADIKOVIC - Žana KOVACEVIC - Lejla SARIC - Dženana HALIMOVIC – Ivan KATAVIC - Gordana KATANA

  • Kriva je Drina: State Department u posljednjem izvještaju upozorava da je BiH raj za narko-dilere. Propusti u regulatornoj strukturi, pravosudnom sistemu, nedostatak koordinacije među policijskim snagama, kao i nezainteresovanost političkog vođstva, uzrokovali su da efikasnih mjera protiv trgovine narkoticima jednostavno nema.

  • Prokleta avlija sa pet zvjezdica: početkom ljeta počinje izgradnja prvog državnog zatvora u BiH. Do sada je Sud BiH smještao optuženike u entitetske zatvore, za šta je plaćao zakup. Zatvor sa 300 kreveta biće izgrađen po najsavremenijim evropskim standardima, a građevinski radovi povjereni su turskoj kompaniji.

  • Vize za budućnost: Bosanci i Hercegovci godišnje za vize troše oko 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona eura.). Drugim riječima, više od 170 zemalja nerado nam nudi gostoprimstvo, uz mnogobrojne provjere i višemjesečna čekanja. Za takav rejting i sami smo krivi.

  • Traganje za izgubljenom šansom: Najuporniji među 'čekačima viza' su mladi ljudi. Besperspektivnost jeste realnost BiH, ali neko mora preuzeti odgovornost da potakne promjene. Jesmo li dovoljno sazreli kao društvo da se, umjesto bježanja, suočimo s problemom i izborimo za podnošljivije sutra?

  • Ako ne sad, onda kad?: Nagrađeni film 'Grbavica' ovih dana promovisan je u BiH, ali i u susjedstvu. Film, koji je i među filmadžijama i građanima dobio veoma visoke ocjene, uskraćen je građanima Banjaluke. Interesantno je kako je grupa radikalnih političkih pulena odlučila da ovo filmsko ostvarenje, koje je očaralo Evropu, Banjalučani ne smiju gledati.