Rad veterinara u BiH ocijenjen efikasnim

Rad veterinarskih službi, kao i rad državne referentne laboratorije je više nego efikasan, ocijenio je šef delegacije Evropske komisije u BiH Majkl Hemfris. Nakon što se pojavio virus ptičijeg gripa u BiH, on je nadgledan na odgovarajući način i stavljen pod kontrolu, tako da građani trebaju imati potpuno povjerenje u nadležne veterinarske službe, kaže ambasador Hemfris:

„Zaista sam impresioniran i pristupom i profesionalnošću ovdje u laboratoriju kad je riječ o kontroli virusa ptičijeg gripa. Sama činjenica da je ovaj virus identificiran u BiH ne treba značiti da građani moraju prestati jesti peradarske proizvode. Proizvodi od peradi koji se mogu naći u prodaji su također prošli određenu kontrolu.“

Evropska unija je konstantno davala podršku sektoru veterinarstva u BiH tako što je osigurala opremu za dijagnostiku, kao i uspostavljanje državnog ureda za veterinarstvo. Abdulah Gagić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, rekao je kako je ovaj fakultet prevazišao brojna ograničenja, te da je u potpunosti spreman raditi u skladu s evropskim standardima:

„Za sada mogu reći da sam izuzetno zadovoljan, da taj moralni podstrek sigurno neće biti i ostati samo moralni i da će to u interesu svih nas rezultirati i konkretnom podrškom i, naravno, još boljim sistemskim radom u suzbijanju i kontroli ove bolesti.“

Evropska unija će osigurati dodatna sredstva za poboljšanje rada veterinarske uprave u području javnoga zdravlja i zdravlja životinja, te uvođenju standarda za kontrolu kvaliteta, koji trenutno ne postoje.